Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Τα σχολεία τελείωσαν, τα παιδιά είναι σε mood διακοπών κι εμείς οι μαμάδες συνεχίζουμε να αναζητούμε θρεπτικές και νόστιμες λύσεις για να μαγειρέψουμε.
Η ερώτηση «Τι μαγειρεύω πάλι σήμερα;» γίνεται ακόμη πιο σύνθετη τώρα το καλοκαίρι, όπου έχουμε να συνυπολογίσουμε και τον παράγοντα ζέστη. Επιλέγουμε κατά κόρον εύκολα και ελαφριά γεύματα, τα οποία ιδανικά θέλουμε να παρασκευάζονται και γρήγορα, ώστε να μπορούν και τα ίδια τα παιδιά -που περνάνε πολλές ώρες στο σπίτι-να τα προετοιμάσουν, δίνοντάς τους και μια δημιουργική ασχολία.
Διαλέξαμε και σας προτείνουμε τρία εύκολα σνακ με κοτόπουλο, γιατί για εμάς το κοτόπουλο αποτελεί το ιδανικό συστατικό. Πέρα από τη μεγάλη ευκολία που προσφέρει, κρύβει μέσα του και όλη τη διατροφική αξία που χρειάζονται τα παιδιά για την ομαλή ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα, μας ξετρελαίνει όλους με την υπέροχη και ανάλαφρη γεύση του και δεν πρέπει να λείπει από κανένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής.
Είναι γνωστό ότι το κοτόπουλο, αποτελεί βασική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχει περίπου 20%-35% πρωτεΐνη κατά βάρος. Έτσι, προσφέρει στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή εκείνα που δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του και τα οποία αποτελούν απαραίτητα δομικά υλικά για τη λειτουργία των κυττάρων.
Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου, νιασίνης, βιταμίνης Β6, σεληνίου και ψευδαργύρου, που επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, στο νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, στη ρύθμιση της όρεξης και στην επούλωση των τραυμάτων.
Πόσο κοτόπουλο να τρώμε;
Το κοτόπουλο είναι απαραίτητο σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και η συνιστώμενη εβδομαδιαία κατανάλωση είναι:
- Παιδιά, έφηβοι και θηλάζουσες: 2-3 μερίδες την εβδομάδα.
- Βρέφη: 3-4 μερίδες την εβδομάδα.
Ποιο κοτόπουλο να επιλέξουμε;
Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε για εμάς και την οικογένειά μας, επώνυμο και αξιόπιστο ελληνικό κοτόπουλο. Εμείς δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε τα κοτόπουλα Αγγελάκης.
Γιατί ξέρουμε ότι τηρούν όλα τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας σε κάθε στάδιο παραγωγής, συσκευασίας και διανομής και ότι δρουν με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και τα ζώα, τηρώντας αυστηρά τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το animal welfare.
Γιατί τα κοτόπουλα Αγγελάκης τρέφονται με τις καλύτερες 100% φυτικές τροφές, οι οποίες παράγονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Αγγελάκης στην Εύβοια.
Γιατί στη γκάμα της Αγγελάκης, θα βρείτε ό,τι ψάχνετε: ολόκληρο κοτόπουλο, φιλέτο στήθος και μπούτι, πανέ κοτολιχουδιές, σουβλάκια με μπούτι κοτόπουλο και πιπεριές, κοπανάκια, χειροποίητο gluten-free ρολό κοτόπουλου, μπιφτέκια με την παραδοσιακή συνταγή της Παναγιώτας Αγγελάκη, αλλά και το μοναδικό Ελαιοπουλάκι®, που τρέφεται με καλαμπόκι και ελαιόλαδο, και έχει επιπλέον διατροφικά οφέλη.
Και βέβαια γιατί τα κοτόπουλα Αγγελάκης έχουν λάβει δεκάδες διεθνείς διακρίσεις όχι μόνο για την ποιότητά τους αλλά και την λαχταριστή γεύση τους, στην οποία κανένα παιδί αλλά και κανένας μεγάλος δεν θα μπορεί να πει ποτέ όχι!
Βάλτε και τα παιδιά στο… κόλπο
Το κοτόπουλο έχει κι ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα: μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα στο τηγάνι, την κατσαρόλα, στο φούρνο ή στο airfryer, ταιριάζει με όλα και δεν απαιτεί πολύ χρόνο για να ετοιμαστεί, επιτρέποντας ακόμα και στα παιδιά μας να μπουν στο… κόλπο και να δημιουργήσουν μαγειρικά θαύματα!
Εμπρός λοιπόν. Υλικά, πάγκος κουζίνας, εργαλεία και ξεκινήστε. Γιατί η μαγειρική είναι και διασκέδαση!
Club sandwich με φιλέτο στήθος κοτόπουλο Club sandwich με φιλέτο στήθος κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι® Αγγελάκης
Από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου
Συστατικά
- φιλέτο στήθος κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι® Αγγελάκης
- 6 φέτες ψωμί του τοστ
- κουταλιές ελαιόλαδο
- φέτες χοιρινό καπνιστό μπούτι (προαιρετικά)
- 2 φέτες γραβιέρα
- 2 αυγά βραστά
- τομάτα
- φύλλα μαρούλι
- 100 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 1 κουταλιά κέτσαπ
- κουταλιές μουστάρδα με μέλι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το φιλέτο στήθος κοτόπουλο σε φιλετάκια.
- Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα φιλετάκια στήθος κοτόπουλο για 4-5 λεπτά, να πάρουν καλό χρώμα από όλες τις πλευρές, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Όση ώρα ψήνονται τα φιλετάκια κοτόπουλο σε μία καθαρή επιφάνεια κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την τομάτα σε λεπτές φέτες και τα αυγά σε έναν αυγοκόφτη.
- Απλώνετε 2 φέτες του τοστ σε μία επιφάνεια κοπής και απλώνετε το φρέσκο τυρί κρέμα, από πάνω την τομάτα, το μαρούλι και το αυγό.
- Απλώνετε σε άλλες δύο φέτες λίγη κέτσαπ, τις τοποθετείτε από πάνω, προσθέτετε την μουστάρδα με το μέλι, την γραβιέρα, τα φιλετάκια κοτόπουλου, από πάνω, λίγο μαρούλι και τέλος τοποθετείτε τις τελευταίες φέτες του τοστ.
- Πιέζετε καλά, τοποθετείτε τις οδοντογλυφίδες και κόβετε το τοστ με ένα μαχαίρι σε τριγωνάκια.
Η συνταγή εδώ
Πρωτεϊνούχα Wrap με κοτόπουλο
Από την Paxxi
Συστατικά
Για τα wrap:
- 370 γραμμάρια κόκκινες φακές
- 270 ml νερό
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 ½ κουταλάκι γλυκού ρίγανη
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Οδηγίες
- Μουλιάζετε τις φακές σε νερό για 3-4 ώρες. Τις στραγγίζετε και τις ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με 240 ml νερό, 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 2 ½ κουταλάκια γλυκού ρίγανη και 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι.
- Τα αλέθετε να γίνουν πολτός και με αυτόν φτιάχνετε δίσκους διαμέτρου 15 εκ περίπου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί. Με τη ράχη του κουταλιού απλώνετε καλά το μείγμα για να γίνει λεπτή η στρώση και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στον αέρα για 7 λεπτά περίπου, μόλις στερεοποιηθούν είναι έτοιμα. (Η συνταγή μπορεί να είναι εξίσου νόστιμη και επιτυχημένη με wraps του εμπορίου)
- Συνεχίζετε όμοια με όλο το μείγμα. Όταν ολοκληρωθούν ανοίγετε μια συσκευασία Φιλετίνια Kοτόπουλου – Strips ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, τα βάζετε στο ταψί και τα ψήνετε στους 180°C, στον αέρα για 20-22 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Ανοίγετε ένα-ένα τα wrap και τα γεμίζετε με 1 φύλλο μαρούλι, από πάνω απλώνετε 1,5 κουταλιά σούπας cottage cheese, 1-2 Φιλετίνια Kοτόπουλου – Strips ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, αλείφετε λίγη μαγιονέζα, τυλίγετε και είναι έτοιμα!
Μπορείτε να τα σερβίρετε με extra ψημένα φιλετίνια ή κάποια σάλτσα ή σαλάτα
Η συνταγή εδώ
Breakfast Burrito: Τορτίγια με κοτόπουλο, αυγό κι αβοκάντο
Από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη
Συστατικά
Για τη salsa αβοκάντο
- αβοκάντο
- ντομάτα
- 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
- 1/2 λεμόνι (χυμό)
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες για το κοτόπουλο:
- Κόβετε το φιλέτο μπούτι Ελαιοπουλάκι Αγγελάκης σε λεπτές λωρίδες.
- Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρετε το κοτόπουλο σε ελαιόλαδο. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, πάπρικα και θυμάρι.
- Σοτάρετε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Στο τέλος προσθέτετε χυμό από μισό λεμόνι και το αφήνετε στην άκρη
Για τα αυγά:
- Χτυπάτε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ.
- Βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Μαγειρεύετε τα αυγά σε μέτρια φωτιά σπρώχνοντας με μια μαρίζ προς τα μέσα.
- Αποσύρετε όταν είναι ακόμα βελούδινα και μαλακά. Τα αυγά μας συνεχίζουν να μαγειρεύονται για ακόμα 2-3 λεπτά μέχρι να κρυώσουν.
Για τη salsa avocado
- Κόβετε τη ντομάτα σε μικρά κυβάκια.
- Σε ένα μπολ βάζετε την ψίχα από το αβοκάντο. Λιανίζετε καλά το αβοκάντο με ένα πιρούνι.
- Προσθέτετε τη ντομάτα, αλάτι, μπούκοβο, χυμό λεμόνι και κόλιανδρο ψιλοκομμένο. Ανακατεύετε καλά.
Για το στήσιμο:
- Σε μια τορτίγια ολικής βάζετε δύο κουταλιές από τη salsa αβοκάντο, 4-5 κομμάτια κοτόπουλο και 2 κουταλιές από τα αυγά
- Κλείνετε και ψήνετε στην τοστιέρα. Σερβίρετε απευθείας.
Η συνταγή εδώ
Οι τρεις συνταγές είναι πολύ νόστιμες και απλές στην παρασκευή τους. Αν θέλετε να ανακαλύψετε κι άλλες δημιουργικές και θρεπτικές συνταγές με κοτόπουλο, επισκεφτείτε το https://aggelakis.gr/syntages/.