Υπέροχα, κλασικά, μυρωδάτα μπιφτεκάκια με ανατολίτικα μπαχάρια σε νόστιμη σάλτσα ντομάτας με πελτέ! Το πόσο ταιριάζει αυτή η σύνθεση από ανατολίτικα μπαχάρια στα κλασικά μπιφτέκια, δεν περιγράφεται! Η πλούσια σάλτσα ντομάτας λούζει ωραία και το συνοδευτικό πιλάφι! Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτα που θα σας μείνει αξέχαστο!
Υλικά συνταγής
- Για τα μπιφτέκια
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά από ελιά, διπλοπερασμένος
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
- 1 αυγό
- 2 κ.γ. κουρκουμά, σε σκόνη
- 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
- 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Για την σάλτσα ντομάτας
- 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/4 κ.γ. μπούκοβο καυτερό σε σκόνη ή όσο καυτερό σας αρέσει
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το ρύζι
- ρύζι μπασμάτι συνταγή εδώ, ή άλλο επιλογής σας
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα μπιφτέκια: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια, τα ζυμώνετε με τα χέρια σας πολύ καλά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα, και μετά τα πλάθετε σε μακρόστενα μπιφτέκια σαν μεγάλα σουτζουκάκια.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνετε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους σας. Μόλις ζεσταθεί καλά, σε δυνατή φωτιά, τηγανίζετε τα μπιφτέκια για περίπου 1 λ ή μέχρι να ροδίσουν από κάθε πλευρά. Τα βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε μπολ.
- Για τη σάλτσα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και «σοτάρετε» για 1-2 λ τον πελτέ με τη δάφνη, το μπούκοβο και αλατοπίπερο, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνετε 600 ml νερό, ανακατεύετε να διαλυθεί ο ντοματοπελτές και βράζετε τη σάλτσα για περίπου 2-3 λ ή μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να κοχλάζει. Μετά αφαιρείτε τη δάφνη, μεταφέρετε στην κατσαρόλα τα μπιφτέκια προσεκτικά το ένα δίπλα στο άλλο, φροντίζοντας να καλυφθούν από τη σάλτσα.
- Μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύετε το φαγητό σας για περίπου 15-20 λ ή μέχρι να γίνουν τα μπιφτέκια και να δέσει η σάλτσα. ΄Μετά το αποσύρετε από τη φωτιά το αφήνετε για 10 λ να σταθεί και μετά σερβίρετε.
- Για το ρύζι: Εν τω μεταξύ έχετε ετοιμάσει το ρύζι μπασμάτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής ή αν προτιμάτε άλλο ρύζι επιλογής σας το ετοιμάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Σερβίρετε τα μπιφτεκάκια σας με το ρύζι και καλή σας απόλαυση!
Μια συνταγή του Σεφ Κλ. Ζουρνατζή από εδώ
30/06/2024
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπιφτεκάκια κοκκινιστά με ρύζι