[*][*]
Πέννες ριγωτές με κιμά και μελιτζάνες πασπαλισμένες με τυρί φέτα ή ξυνομυζήθρα. Μια εύκολη συνταγή (αρχική ιδέα εδώ) για ένα νόστιμο, χορταστικό φαγητό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά συνταγής
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό [*]
- 1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ + 1 πρέζα ζάχαρη
- 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
- 3 κ.σ. ανάμεικτα ψιλοκομμένα μυρωδικά, φρέσκο θυμάρι, δενδρολίβανο, ρίγανη
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1 κοφτό κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα κομμένη και κυβάκια 1,5 εκατοστών
- 500 γρ. πέννες ριγωτές
- αλάτι πιπέρι
- 4-5 φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου
- 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 1 κ.γ. χυμό φρέσκου λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνετε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου σας.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 4 λ περίπου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε ανακατεύοντας για 1/2 λ ακόμα. Ρίχνετε και το κιμά και ανακατεύετε, διαλύοντάς τον σε κομπάκια, με ξύλινη κουτάλα για 5 λ περίπου ή μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
- Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, το δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, δάφνη, κανέλα, μοσχοκάρυδο, 1/2 φλ. ζεστό νερό και αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Μόλις πάρει βράση, μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κιμά για 30 λ ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Εν τω μεταξύ, μέχρι να γίνει ο κιμάς, σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα κυβάκια μελιτζάνας. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά να καλυφθούν τα κυβάκια με το λάδι και τα μεταφέρετε στο ταψί πάνω στη λαδόκολλα το ένα δίπλα στο άλλο. Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15-17 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά και ροδίσουν.
- Ρίχνετε τα έτοιμα κυβάκια μέσα στη σάλτσα κιμά, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 2-3 λ. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα με το μείγμα κιμά από τη φωτιά και πετάτε τα φύλλα δάφνης.
- Σε ένα μπολ θρυμματίζετε τη φέτα, προσθέτετε τα φύλλα δυόσμου, περιχύνετε με το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη.
- Εν τω μεταξύ βράζετε τις πέννες σας σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε καλά και τις ξαναβάζετε μέσα στη κατσαρόλα που τις βράσατε μαζί με το μισό μείγμα κιμά-μελιτζάνας και ανακατεύετε να καλυφθούν καλά οι πέννες με τη σάλτσα κιμά.
- Σερβίρετε σε μερίδες, σε βαθιά μπολ το μείγμα πέννες-κιμά και από πάνω μοιράζετε το υπόλοιπο μείγμα κιμά-μελιτζάνας και το μείγμα φέτας-δυόσμου και πασπαλίζετε με έχτρα φύλλα δυόσμου.
[*] Αν σας αρέσει η γεύση του αρνιού αντικαταστήστε το μοσχαρίσιο με αρνίσιο κιμά. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
10/06/2024
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πέννες ριγωτές με κιμά και μελιτζάνες ψητές
[*]Source link