Σχεδόν κάθε λευκόσαρκο ψάρι ταιριάζει με την λεπτομυρωδάτη μαραθόριζα. Ενισχύοντας τους όξινους τόνους με κρασί, έχουμε ένα φίνο, γευστικό πιάτο με ζουμερό ψητό ψάρι και οριακά τα τραγανά στοιχεία της μαραθόριζας, με απόλυτα ισορροπημένα τα σχεδόν γλυκά αρώματα. Κι όλο το πιάτο φτιαγμένο με ελάχιστα, απλά υλικά – τα απαραίτητα. Αν σας αρέσουν οι δωρικές, καθαρές γεύσεις (που άλλωστε αρμόζουν στις καλές πρώτες ύλες), αξίζει να το δοκιμάσετε.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο βολβός του μάραθου, άλλως μαραθόριζα, είναι τραγανός όπως το σέλινο και μυρίζει κάτι μεταξύ άνηθου, γλυκάνισου και ευγενούς γλυκόριζας. Επειδή ακριβώς, το κυρίαρχο συστατικό του αιθέριου μαραθελαίου είναι η ανεθόλη, η οποία βρίσκεται επίσης στο γλυκάνισο (άνισο), αλλά και στον εξωτικό αστεροειδή γλυκάνισο.
Για την μακραίωνη ιστορία του μάραθου, που το άρωμά του τόσκαγε απ’ τους αρχαίους φούρνους της Μεσοποταμίας (2.300 π.Χ.), τους μύθους και τα μαγικά του προτερήματα έχουμε γράψει σε προηγούμενες συνταγές με μαραθόριζες.
Στην αγορά κυκλοφορούν συνήθως δύο τύποι μαραθόριζας. Το ένα είδος είναι οι αρκετά στρογγυλοί βολβοί, ενώ στο δεύτερο ανήκουν οι κάπως κωνικοί και πεπλατυσμένοι. Παρότι δεν θα χαλάσει ένα πιάτο αν επιλέξετε τυχαία, είθισται οι μεν στρογγυλές μαραθόριζες να τρώγονται ωμές, πχ. σε σαλάτες, οι δε κωνικές μαγειρεμένες ή ψητές.
Οι μαραθόριζες πρέπει να είναι λευκές, σφιχτές και τραγανές. Αν έχουν αρχίσει να καφετίζουν, τότε δεν είναι επαρκώς φρέσκες και η υφή τους γίνεται κάπως λαστιχωτή. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν ενδείκνυνται να καταναλωθούν ωμές. Αν τις ξεχάσατε στο ψυγείο (συμβαίνει σε όλους), μαγειρέψτε τις το συντομότερο.
Διατροφικός θησαυρός
Πέραν της γευστικής της αξίας, η μαραθόριζα είναι ένας θησαυρός στην διατροφή μας. Έχει χαμηλές θερμίδες, είναι χωνευτική, αντιφλεγμονώδης και αποτοξινωτική. Αποτελείται κατά 90% από νερό και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα (φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο). Περιέχει φυτικές ίνες που δημιουργούν αίσθημα χορτασμού, όμως λόγω της αθενόλης βοηθά στους κοιλόπονους και στην αεροφαγία, μειώνοντας τον σχηματισμό αερίων.
Επίσης, έχει αντιαναιμική δράση λόγω του σιδήρου και βιταμινών της ομάδας Β, λειτουργεί αποτοξινωτικά στο συκώτι και με την αντιοξειδωτική της δράση καταπολεμά τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών, ενώ συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Κι αυτές είναι μερικές από τις σημαντικές ιδιότητες της μαραθόριζας. Περισσότερα μπορείτε να αναζητήσετε σε έναν ειδικότερο επί της διατροφής ιστότοπο.
Με δυό λόγια:
Απλό πιάτο, με τον μονοσήμαντο, ευχάριστο χαρακτήρα της κρασάτης μαραθόριζας να κυριαρχεί τονίζοντας τις όξινες νότες που αναμφίβολα ταιριάζουν σ’ ένα ψητό ψάρι. Κατά τα λοιπά, λίγα υλικά. Εύκολο και υγιεινό. Αν μπείτε στον πειρασμό να το εμπλουτίσετε, συστήνονται οι ελιές. Ταιριάζουν με τη μαραθόριζα και το ψητό ψάρι χωρίς να δημιουργούν άσκοπη φλυαρία.
Ψάρι με μαραθόριζα και κρασί στο φούρνο
Προετοιμασία: 10 λεπτά και 50 λεπτά συνολικά το ψήσιμο. Αλατοπιπερώστε καλά το εσωτερικό του ψαριού. Εύκολη συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
1 ολόκληρο ψάρι περί τα 850 – 1000 γρ. καθαρισμένο, πλυμένο
2 μεγάλες μαραθόριζες (500-550 γρ.) με τα φύλλα τους
150 ml κρασί λευκό, ξηρό
3+3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στα 2
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Προετοιμάζετε τις μαραθόριζες: Κόβετε κάθε μαραθόριζα στη μέση και ακολούθως σε 8-10 φέτες συνολικά με πάχος περί το 1 εκ. Τις τοποθετείτε στο σκεύος, ρίχνετε το κρασί, το μισό ελαιόλαδο (3 κ.σ.), αλάτι και πιπέρι. Κρατάτε το πιο τρυφερό πάνω μέρος απ’ το κοτσάνι με τα φύλλα χωριστά.
Ψήσιμο Α’: Ψήνετε τις κομμένες μαραθόριζες στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Αποσύρετε.
Όσο ψήνονται οι μαραθόριζες. Αλατοπιπερώνετε το ψάρι. Ψιλοκόβετε το υπόλοιπο κοτσάνι και τα φύλλα και γεμίζετε μ’ αυτά και το σκόρδο την αλατισμένη κοιλιά του ψαριού. Κρατάτε 1-2 κ.σ. από τα φύλλα για το σερβίρισμα.
Με σχετική προσοχή (επειδή το σκεύος καίει) τοποθετείτε το ψάρι πάνω στις μισοψημένες φέτες της μαραθόριζας. Ρίχνετε πάνω του το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε το σύνολο με το ξύσμα λεμονιού.
Ψήσιμο Β’: Ξαναβάζετε το ψάρι με τη μαραθόριζα στο φούρνο (ίδια θερμοκρασία 200 C) και ψήνετε για 25-30 λεπτά.
Σημείωση: Από το ψήσιμο προκύπτει λίγη κρασάτη σάλτσα. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως έχει πάνω σε καθαρισμένο ψάρι προσθέτοντας μια γραμμή ωμού ελαιόλαδου ή να εμπλουτίσετε μ’ αυτή ένα γρήγορο λαδολέμονο.
Σερβίρισμα:
Αν το σερβίρετε ολόκληρο, μεταφέρετε το ψάρι σε μεγάλη πιατέλα, τοποθετώντας στο πλάι τα κομμάτια της μαραθόριζας. Θα σερβίρετε τη σάλτσα χωριστά, ώστε να προστεθεί κατά βούληση στο καθαρισμένο ψάρι.