Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι και τα υπόλοιπα χορταρικά και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Βράζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με μπόλικο νερό τα μαυρομάτικα φασόλια για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 5 λεπτά, να γίνει διάφανο, αλλά να μην πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον καβουρντίζουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (και τα πράσινα φύλλα τους) και όλα τα χόρτα.
Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος τους στο μισό.
Στραγγίζουμε τα βρασμένα φασόλια και τα ρίχνουμε στα χόρτα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μάραθο.
Έπειτα από λίγα λεπτά, μόλις πέσει κι άλλο ο όγκος των χόρτων, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό, τόσο όσο να καλύπτει τα υλικά μέχρι τη μέση.
Βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα, να χυλώσουν τα φασόλια, να μαλακώσουν, να πιούν τα υγρά και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.
Στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το κουτάλι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Σβήνουμε το φαγητό και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στην κατσαρόλα.
Σερβίρουμε σε πιάτα, προσθέτοντας λίγο λεμόνι.