Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών με οδηγίες για την υποχρεωτική χρήση της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΔΙΑΣ Portal) από τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης.
Στην εγκύκλιο σημειώνεται:
1. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Το άρθρο 4α της αρ. 2/45619/ΔΛΤΠ/5.2.2021 (ΦΕΚ 604Β’) Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (εφεξής Απόφαση ή Υ.Α.) όπως αυτό προστέθηκε με την Υ.Α. αρ. οικ. 2/49254/ΔΛΤΠ/22.4.2024 (ΦΕΚ 2631Β’).
2. ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΣ Portal – ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η Τράπεζα της Ελλάδος (εφεξής ΤτΕ), με τη χρήση της υποδομής της ΔΙΑΣ ΑΕ, παρέχει από το έτος 2019 τη δυνατότητα χρήσης ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής (εφεξής ΔΙΑΣ Portal) για την ασφαλή και αποτελεσματική μεταφορά κεφαλαίων από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης πλην της Κεντρικής Διοίκησης (εφεξής ΦΓΚ) στην ΤτΕ, προς λογαριασμούς που τηρούν στο εμπορικό τραπεζικό σύστημα ή προς λογαριασμούς τρίτων.
Κατόπιν αυτών, με τις σχετικές ετήσιες εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας κατά τα οικονομικά έτη 2020¬2023 με θέμα «Κατάρτιση ταμειακού προγραμματισμού και διενέργεια συναλλαγών υποχρεωτικού χαρακτήρα από τους ΦΓΚ», έγινε σύσταση στους Φορείς, που λόγω της φύσης των εργασιών τους διενεργούν σημαντικό όγκο πληρωμών μέσω επιταγών ή έγχαρτων εντολών, να δρομολογήσουν άμεσα πρόσβαση στην εφαρμογή ΔΙΑΣ Portal.
Εφεξής, με βάση το Άρθρο 4α της Απόφασης, οι συναλλαγές των Φορέων μέσω του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ διενεργούνται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της ΔΙΑΣ Portal, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.
3. ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Από την ανωτέρω υποχρέωση που θεσπίζεται με την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης εξαιρούνται οι Φορείς οι οποίοι:
(α) δεν υποχρεούνται στην τήρηση λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος και
(β) δεν υπερβαίνουν σε συστηματική βάση τις δέκα (10) συναλλαγές μηνιαίως, οι οποίες διενεργούνται με έγχαρτες εντολές ή επιταγές σε βάρος του λογαριασμού ταμειακής τους διαχείρισης που τηρούν στην ΤτΕ.
Συνεπώς, οι Φορείς που μέχρι σήμερα δεν τηρούν λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης στην ΤτΕ επειδή εμπίπτουν στην εξαίρεση της παρ. 2 του Άρθρου 2 της Απόφασης, καθώς και οι Φορείς που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της υποχρέωσης παρ. 4 του Άρθρου 3 της Απόφασης, δεν υποχρεούνται στη χρήση της ΔΙΑΣ Portal.
4. ΟΦΕΛΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ DIAS PORTAL
Η εφαρμογή ΔΙΑΣ Portal προσδίδει στους Φορείς τα εξής οφέλη:
• ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο χρέωσης του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος,
• ευχέρεια εκτέλεσης μεγάλου όγκου συναλλαγών (Bulk Payments) συστημικών μεγεθών,
• άμεση ενημέρωση (σε πραγματικό χρόνο) για το διαθέσιμο υπόλοιπο του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης,
• μείωση διοικητικού κόστους, καθώς δεν απαιτείται φυσική παρουσία σε κατάστημα της ΤτΕ για την πραγματοποίηση συναλλαγών.
• έχει θεσμοθετημένη οικονομική επιβάρυνση διενέργειας συναλλαγών για το Φορέα, τόσο για το εφάπαξ δικαίωμα πρόσβασης στην εφαρμογή όσο και για το κόστος ανά συναλλαγή.
5. ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΣ Portal
Η διαδικασία προσχώρησης των Φορέων θα γίνει σταδιακά, με βάση τις οδηγίες της ΤτΕ και του ΓΛΚ που θα αποστέλλονται στους Φορείς, με στόχο να ολοκληρωθεί έως την 31/12/2024.
Μετά την 31/12/2024 καταργείται, για τους υπόχρεους Φορείς, η δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών μέσω έγχαρτων εντολών και επιταγών, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων κατά την κρίση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος.
6. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΣ Portal
Η πρόσβαση στην εφαρμογή διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών ΔΙΑΣ Portal δρομολογείται από τον Φορέα, με την υποβολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος των εξής στοιχείων:
• Απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα (ή του συλλογικού οργάνου διοίκησης), στην οποία αποτυπώνονται:
(α) η ένταξη του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης του Φορέα στην ειδική Εφαρμογή ΔΙΑΣ Portal
(β) η εξουσιοδότηση του στελέχους του Φορέα που υπογράφει τα παρακάτω έντυπα, και
(γ) ο ορισμός των χρηστών της Εφαρμογής και των αποδιδόμενων σε αυτούς δικαιωμάτων πρόσβασης, όπως αυτά εμφανίζονται και στο Έντυπο Σύνδεσης Φορέα στο ΔΙΑΣ Pοrtal
• Αίτηση Προσχώρησης Φορέα στο ΔΙΑΣ Portal
• Έντυπο DCT Debtor – Παράμετροι Φορέα
• Έντυπο σύνδεσης Φορέα στο ΔΙΑΣ Portal
Για την υποβοήθηση των Φορέων τα έντυπα αυτά έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΤτΕ: https://www.bankofgreece.gr/kiries-leitourgies/foreis-genikhs-kyvernhshs/tameiakh-diaxeirish-forewn-genikhs-kyvernhshs
Το σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλονται προς την Τράπεζα της Ελλάδος – Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου – Τμήμα Λογαριασμών Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ή στη Μονάδα της Τράπεζας της Ελλάδος της περιοχής στην οποία εδρεύει ο Φορέας, υπογεγραμμένα από τα νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.
Επισημαίνεται ότι στην εφαρμογή ΔΙΑΣ Portal συνδέεται ο ήδη υφιστάμενος λογαριασμός ταμειακής διαχείρισης του εκάστοτε Φορέα που τηρείται στην ΤτΕ και δεν ανοίγει διακριτός λογαριασμός ειδικά για τους σκοπούς του ΔΙΑΣ Portal.
7. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Για την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την ένταξη των Φορέων στην ειδική διαδικτυακή εφαρμογή της Τράπεζας της Ελλάδος, τα αρμόδια στελέχη των Φορέων απευθύνονται προς:
(α) Τράπεζα της Ελλάδος: Για θέματα ένταξης του Φορέα στην ειδική εφαρμογή ΔΙΑΣ Portal στο e-mail: GgePortal@bankofgreece.gr
(β) ΔΙΑΣ ΑΕ: Για θέματα οδηγιών χρήσης της εφαρμογής ΔΙΑΣ Portal (οδηγίες προς τους εξουσιοδοτηθέντες χρήστες για την είσοδο στην εφαρμογή, όπως αποτυπώνονται στο εγχειρίδιο χρήσης «DCT Debtor, Υπηρεσία Διαχείρισης Πληρωμών Εντολέα Οργανισμού»), στο e-mail: OrgSupport@dias.com.gr
(γ) Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Τμήμα Γ’: «Ταμειακού Προγραμματισμού Γενικής Κυβέρνησης» της Διεύθυνσης Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του ΓΛΚ, στο e-mail: cash_gg@glk.gr
Η κωδικοποίηση της Υπουργικής Απόφασης, καθώς και όλη η σχετική νομοθεσία είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών “www.minfin.gov.gr” και συγκεκριμένα στη διαδρομή: «Δημοσιονομική Πολιτική → Θησαυροφυλάκιο και Δημοσιονομικοί Κανόνες → Νομοθεσία ή εναλλακτικά κάνοντας χρήση του QR CODE παραπλεύρως.