Ένα πεντανόστιμο γιαχνί με χόρτα εποχής και μυρωδικά μαγειρεμένα με σάλτσα ντομάτας που τους πηγαίνει πολύ. Μια απλή και εύκολη νηστίσιμη συνταγή του σεφ Σωτ. Ευαγγέλου, για ένα νόστιμο και προπάντων υγιεινό φαγητό που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- 1½ κιλό χόρτα εποχής (π.χ. λάπαθα, βρούβες, καυκαλήθρες, μυρώνια, ζωχούς, αγριόπρασα, φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκα άγρια σκορδάκια, φρέσκα πρασάκια, αρχατζίκους, μάραθο, μαϊντανό)
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 δαφνόφυλλο
- ½ κ.σ. ντοματοπελτέ
- 4 κ.σ. ντομάτα κονκασέ
- 3-4 μικρές πατάτες, κομμένες στα τέσσερα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε και πλένετε πολύ καλά τα χόρτα και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και τα αχνίζετε να μελώσουν σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 λ, χωρίς να καούν.
- Προσθέτετε τον ντοματοπελτέ, ανακατεύετε να σοταριστεί για 2-3 λ και κατόπιν την ντομάτα κονκασέ. Εν συνεχεία, βάζετε τις πατάτες και μετά από 2-3 λ προσθέτετε όλα τα χόρτα μαζί.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα χόρτα να χάσουν όλα τα υγρά τους, για περίπου 5 λ. Μόλις χάσουν τα υγρά τους, δυναμώνετε τη φωτιά, προσθέτετε ½ ποτήρι νερό, αλατοπίπερο και αφήνετε το φαγητό σας να πάρει δυνατή βράση.
- Μετά ξαναχαμηλώνετε τη φωτιά και με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 30-35 λ ή μέχρι να μείνουν τα χόρτα με το λάδι τους και λίγο ζουμάκι το οποίο έχει μελώσει.
- Σερβίρετε τα χόρτα σας σε βαθιά πιάτα προσθέτοντας λίγο λεμόνι και λίγο επιπλέον ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με ζεστό ψωμί και καλή σας όρεξη!.
Πηγή
19/04/2024
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χόρτα γιαχνί