[*]
Πεντανόστιμα σουτζουκάκια με κοτόπουλο και μοσχάρι σε πλούσια σάλτσα ντομάτας σερβιρισμένα με αρωματικό ρύζι Jasmine. Μια εύκολη συνταγή για να γευτείτε ένα εξαιρετικό, χορταστικό πιάτο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι!
Υλικά συνταγής
- Για τα σουτζουκάκια
- 200 γρ. κιμά κοτόπουλου
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (λάπα)
- 150 γρ. ψωμί ολικής άλεσης (χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε γάλα και στυμμένο πολύ καλά)
- 2 αυγά
- 1 κοφτή κ.γ. κύμινο
- 1 σφηνάκι (20 γρ.) ούζο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- αλάτι, πιπέρι
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα
- Για την σάλτσα
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 σφηνάκι (20 γρ.) ούζο
- 400 γρ. τομάτα τριμμένη στον τρίφτη
- 470 γρ. ζωμό κότας
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το ρύζι
- 2 κούπες ρύζι Jasmine (αν προτιμάτε ρύζι Basmati δείτε συνταγή εδώ)
- 4 κούπες νερό
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα σουτζουκάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τον ζυμώνετε πολύ καλά να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το μείγμα κιμά για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Για την σάλτσα: Zεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι για 4-5 λ ή μέχρι να γίνει ημιδιάφανο. Προσθέτετε τον πελτέ, τον τσιγαρίζετε για 1 λ και σβήνετε με το ούζο.
- Μόλις αναπνεύσει το αλκοόλ ρίχνετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για την σάλτσα και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 15 λ. Εν τω μεταξύ όσο μαγειρεύετε η σάλτσα ετοιμάζετε τα σουτζουκάκια.
- Βγάζετε το μείγμα κιμά από το ψυγείο και τον πλάθετε σε σουτζουκάκια (25 γρ. περίπου το ένα, όσο είναι ένα μεγάλο καρύδι) λαδώνοντας τις παλάμες σας κάθε φορά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε λίγο σπορέλαιο (ή ελαιόλαδο αν θέλετε) και σοτάρετε τα σουτζουκάκια απ” όλες τις πλευρές.
- Όταν τα σουτζουκάκια είναι έτοιμα και η σάλτσα έχει ήδη μαγειρευτεί 15 λ τα μεταφέρετε μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και μαγειρεύετε για 15 με 20 λ επιπλέον. Εν τω μεταξύ, όσο βγάζουν τα σουτζουκάκια φτιάχνετε το ρύζι.
- Για το ρύζι: H βασική δοσολογία για ρύζι Jasmine είναι “1 μέρος ρύζι Jasmine σε 2 μέρη αλατισμένου νερού που βράζει. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 15-18 λ μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και απορροφηθεί το νερό. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ανακατεύετε ελαφρά.
- Όταν είναι έτοιμο το αποσύρετε από τη φωτιά, το σκεπάζετε με μια πετσέτα και κλείνετε το καπάκι. Τέλος, κάνετε ένα ανακάτεμα απαλό να αφρατέψει το ρύζι μας και…έτοιμο για σερβίρισμα μαζί με τα σουτσουκάκια!! [*]
[*] Ανάλογα με την μάρκα ρυζιού Jasmine που θα πάρετε, στις οδηγίες βρασίματος, ίσως αλλάζει ελαφρώς η αναλογία ρυζιού νερού. Σε αυτή την περίπτωση ακολουθείστε τις δοσολογίες και τον χρόνο βρασίματος που προτείνεται.
Πηγή
14/04/2024
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σουτζουκάκια με κοτόπουλο και ρύζι Jasmine
[*]Source link