Εικόνα ντροπής παρουσιάζουν τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, που μετατράπηκαν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τον Φεβρουάριο του 2023, προκειμένου, όπως έλεγαν οι υποστηρικτές του νόμου, να είναι «ευέλικτα» και να μην εξαρτάται η λειτουργία τους από διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Τι ειρωνεία, τη στιγμή που όλα τα υπόλοιπα μουσεία της χώρας λειτουργούν ήδη από την 1η Απριλίου με διευρυμένο ωράριο, τα πέντε «ευέλικτα» και ανεξάρτητα παραμένουν, όχι μόνο στο χειμερινό ωράριο, αλλά και με πολλές από τις αίθουσές τους κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς καθόλου συνεργεία καθαριότητας.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του News 247, αυτή τη στιγμή, λίγες μέρες πριν το Πάσχα και με τους τουρίστες να συρρέουν ήδη στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας λειτουργεί μόνο κάθε Τρίτη μέχρι τις 20.00 το βράδυ, και τις υπόλοιπες μέρες κλείνει στις 16.00, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο κλείνουν όλες τις ημέρες στις 16.00, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου κλείνει στις 15.30, το ίδιο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.
Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ωράριο: Περισσότερες από τις μισές αίθουσες των συγκεκριμένων μουσείων παραμένουν κλειστές εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, ενδεικτικά, λειτουργεί αυτή τη στιγμή το ένα τρίτο των αιθουσών. Οι τιμές των εισιτηρίων, βέβαια, άλλαξαν παρόλα αυτά στη θερινή τους βερσιόν, η οποία είναι σχεδόν διπλάσια από την χειμερινή, παρόλο που ούτε το ωράριο διευρύνθηκε, ούτε το προσωπικό αυξήθηκε, ούτε άνοιξαν περισσότερες αίθουσες.
Και για να χειροτερέψει λίγο ακόμα, όπως διαβάζουμε στο ίδιο ρεπορτάζ της Γεωργίας Οικονόμου για το News 247, οι εργαζόμενοι των μουσείων καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, πως στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δεν υπάρχει καθαριότητα από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ και στα άλλα μουσεία δεν έχουν ανατεθεί βασικές εργασίες συντήρησης του εξοπλισμού που οφείλουν να γίνονται κάθε χρόνο. Προκηρύξεις για φύλακες δεν έχουν βγει ακόμη, ενώ σε λίγες μέρες (στις 30 Απριλίου, συγκεκριμένα) λήγουν οι συμβάσεις των ΙΔΟΧ φυλακτικού και άλλου προσωπικού που ακόμη βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τα πέντε μουσεία που έγιναν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου έχουν Διοικητικά Συμβούλια που διορίστηκαν απευθείας από την Υπουργό Πολιτισμού, ενώ όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων «βρισκόμαστε μπροστά στο παράδοξο τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της ΓΔΑΠΚ, που η Υπουργός κατηγορούσε ως “αγκυλωμένους στην κρατική διοίκηση”, να έχουν προσλάβει ΙΔΟΧ προσωπικό και να λειτουργούν με θερινό ωράριο από 1/4/2024, ενώ τα πέντε μεγάλα Μουσεία με τη νέα τους μορφή ως ΝΠΔΔ να μην έχουν βγάλει ακόμη ούτε την προκήρυξη πρόσληψης του προσωπικού και να λειτουργούν με το χειμερινό ωράριο, τουλάχιστον για όλο τον Απρίλιο, και μάλιστα με κλειστές περίπου τις μισές αίθουσες, κάτι που ποτέ δεν είχε συμβεί μέχρι την εφαρμογή του Νόμου 5021».