Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει, ρίχνουμε το ελαιόλαδο (2 κ.σ.) και τη σπασμένη σκελίδα.
Σοτάρουμε 1 λεπτό να βγάλει το σκόρδο το άρωμά του και το αφαιρούμε.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια στο καυτό τηγάνι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Τα βγάζουμε σε μπολ.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το πράσο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
Ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά.
Συμπληρώνουμε το ζωμό και βράζουμε σε μέτρια ένταση για 15 λεπτά.
Κρατάμε λίγα σοταρισμένα μανιτάρια για το σερβίρισμα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα στην κατσαρόλα μαζί με το μοσχοκάρυδο.
Αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για 5 λεπτά ακόμα.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι και προσθέτουμε σταδιακά 2 κουτάλες ζεστή σούπα ανακατεύοντας να αραιώσει.
Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Ελέγχουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε το καθένα με τρίμματα τυριού και λίγα σοταρισμένα μανιτάρια.
Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ στο τεύχος Φεβρουαρίου 2024.