Είναι ένα γλυκό που χαρακτηρίζει την κουζίνα αλλά και την ζωή του Καστελλόριζου αφού θεωρείται το γλυκό της χαράς αλλά και της Σαρακοστής. Ο λόγος για τα «στραβά», που μόνο στραβά δεν είναι, αλλά πεντανόστιμα.
Πρόκειται για ρολάκια από φύλλο ζύμης γεμισμένα και καρύδια, ζάχαρη και κανελογαρύφαλλα, τηγανισμένα και σιροπιασμένα.
Στους γάμους χρησιμοποιούν βούτυρο ντόπιο και στις νηστείες μόνο ελαιόλαδο έτσι ανά περίπτωση θα προσαρμόσετε την παραδοσιακή συνταγή.
Τι θα χρειαστείτε ( για 40 κομμάτια)
- 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο
- χλιαρό νερό
- 500 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- κανέλα σε σκόνη
- γαρίφαλα σε σκόνη
- μοσχοκάρυδο τριμμένο
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
- 2 κιλά ζάχαρη
- 3-4 κούπες νερό
- χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε ένα βουναλάκι στον πάγκο της κουζίνας. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε νερό και ελαιόλαδο και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλά από τα χέρια μας.
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.
Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα μεγάλο, λεπτό στρογγυλό φύλλο. Το αλείφουμε με βούτυρο ή ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα, γαρίφαλο, κανέλα και μοσχοκάρυδο.
Τυλίγουμε το φύλλο σχηματίζοντας μια μακρόστενη λωρίδα και κόβουμε λοξά (στραβά, όπως λέγονται στην ντοπιολαλιά) κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι.
Τα τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τα ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα τα υλικά μέχρι να «δέσουν» και το αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε στο σιρόπι τα καυτά στραβά και τα αφήνουμε να «τραβήξουν». Τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με καρύδι.
Διαβάστε επίσης:
Το Spiral Trio επιστρέφει στο Half Note για μία μοναδική βραδιά
Ξεκίνησε και επίσημα η Άνοιξη: Τι είναι η εαρινή ισημερία και τι σηματοδοτεί