Ζεσταίνουμε μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε το μισό βούτυρο να λιώσει σε μέτρια ένταση.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά να γίνουν διάφανα.
Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το λουκάνικο και σοτάρουμε για 1′.
Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και τον τρίβουμε στην βάση του τηγανιού για 1′.
Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι.
Αν θέλετε πικάντικη γεύση προσθέστε λίγο πιπέρι καγιέν.
Σιγοβράζουμε για 15-20′ να πυκνώσει η πλούσια σάλτσα.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε αλάτι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κοχύλια και τα βράζουμε για 7-8′.
Με τρυπητή κουτάλα όπως στάζουν τα μεταφέρουμε στην σάλτσα και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο.
Βράζουμε ανακατεύοντας για 1-2′ τα ζυμαρικά να ρουφήξουν όλη την δεμένη σάλτσα και να μείνουν “al dente”.
Για πιο αραιή σάλτσα προσθέτουμε λίγο από νερό των ζυμαρικών.
Τα σερβίρουμε ζεστά σκέτα ή με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.