Αν υπάρχει μία ιδιαίτερη αποκριάτικη συνταγή, αυτή είναι της Μπακαλαρόπιτας από την Κορακιάνα της Κέρκυρας.
Πρόκειται για ένα είδος πίτας που μαγειρεύεται από πολύ παλιά κυρίως στις Απόκριες και συνοδεύεται από το προσδιορισμό «Κορακιανίτικο», καθώς εξακολουθεί να αποτελεί έως τις μέρες μας συστατικό της κορακιανίτικης κουζίνας.
Κι αφού διανύουμε την περίοδο της Αποκριάς, γιατί όχι να μην δοκιμάσετε να τη φτιάξετε για το τραπέζι σας.
Τι θα χρειαστείτε
- 1 ½ κιλό μπακαλιάρος παστός
- 3 κούπες ρύζι για σούπα
- 5 ½ κούπες γάλα νωπό ή εβαπορέ
- 2 κουταλάκια πιπέρι
- 3 κουταλιές αλεύρι
- 1/3 της κούπας μαύρη σταφίδα
- 1 κουταλάκι κανέλα
Εκτέλεση
Βάζουμε τον μπακαλιάρο για 2 ημέρες σε νερό, να ξαλμυρίσει, αλλάζοντας αρκετές φορές το νερό. Τον στραγγίζουμε και αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα.
Τον κόβουμε σε κομματάκια μπουκιάς. Σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το πιπέρι και ελάχιστο νερό για να γίνει χυλός. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του μπακαλάρου και τα ανακατεύουμε για να ενωθούν με το χυλό. Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το ρύζι.
Τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλάρου ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με τη σταφίδα, που προηγουμένως την έχουμε μουσκέψει στο νερό για μια νύχτα. Ρίχνουμε από επάνω το γάλα λίγο-λίγο και πασπαλίζουμε με την κανέλα.
Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα και 30 λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι να στεγνώσει.
Πηγή: www.corfuland.gr
Διαβάστε επίσης:
Μένει στον ΑΝΤ1 ο Αρναούτογλου – Οι τρεις εκπομπές που θα παρουσιάζει
Η La Roche-Posay και ο τενίστας Jannik Sinner ενώνουν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό