Τα τρία εκατομμύρια Τούρκων που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία θέλει να χρησιμοποιήσει ο Ερσίν Τατάρ ως αντίβαρο στις κινήσεις της Λευκωσίας προς το Βερολίνο. Χρησιμοποιώντας τον ίδιο μηχανισμό, όπως και ο Ερντογάν, που είναι οι επιχειρηματίες τουρκικής καταγωγής ο Τατάρ αναμένει ότι θα στήσουν για χάρη του επίσκεψη στη Γερμανία και σειρά επαφών.
Ο ίδιος ο Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στον Μάρτη θα βρεθεί στο Βερολίνο για σειρά επαφών. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή Γκιουνές (πηγή ΓΤΠ) ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είχε συνάντηση με του Συμβουλίου Τούρκων Επιχειρηματιών του Baden Würtemberg της Γερμανίας. Κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ επανέλαβε τις θέσεις του στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι «λόγω των «ιστορικών δικαιωμάτων» τους η κυριαρχία τους δεν αποτελεί θέμα συζήτησης και ότι οι Τουρκοκύπριοι «θα συνεχίσουν την ύπαρξή τους στη βάση της ισότητας».
Ο Τατάρ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Γουόλτερ Στάινμαϊερ δεν επισκέφθηκε τις κατεχόμενες περιοχές κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο και χαρακτήρισε διαιρεμένη την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό θα πρέπει να εξηγηθεί καλύτερα στη Γερμανία, όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες. Επισημαίνοντας ότι αναμένουν ευαισθησία για το Κυπριακό από τη Γερμανία, μια φιλική χώρα της Τουρκίας, ο Τατάρ είπε ότι θα συναντηθεί με φορείς και οργανώσεις και θα εξηγήσει την «εθνική υπόθεση» κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Μάρτιο.
Το κατοχικό καθεστώς εμφανίζεται ενοχλημένο από τις επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στην Κύπρο. Αντιδρά τόσο για τις επίσημες επισκέψεις που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι Πρόεδροι της Γερμανίας και της Ιταλίας και για τα μηνύματα που έστειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρωτίστως σε σχέση την ανάγκη να βρεθεί και ο Ερντογάν στο τραπέζι του Κυπριακού.
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος) δήλωσε στην Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) πως αποτελεί «ένδειξη ασέβειας της ελληνοκυπριακής πλευράς προς τον ‘τουρκοκυπριακό λαό’ η προσέγγιση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για να εμπλέξει και να καταστήσει την Τουρκία συνομιλητή του στο Κυπριακό. Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι υπεύθυνη για την «καταπίεση» που ασκήθηκε στον τουρκοκυπριακό «λαό» και το πολιτικό αδιέξοδο που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, κατά την έκφρασή του.
Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τον αφανισμό και εμπόδισε τη μετατροπή της Κύπρου σε ελληνικό νησί, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι η Τουρκία ουδέποτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό. Συνέχισε ισχυριζόμενος και τα εξής: «Ενώ προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι ακόμα δεν κατάλαβε ποιος είναι ο πραγματικός της συνομιλητής η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία επιδιώκει τη διαστρέβλωση των πραγματικοτήτων και τη συνέχιση του ψέματος ότι το Κυπριακό είναι δήθεν πρόβλημα ‘εισβολής και κατοχής’, είναι μάταιο να αναμένεται να κάνει βήματα προς μια εποικοδομητική σχέση συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους. Επιπλέον, αυτό δείχνει πόσο μακριά βρίσκεται από μια συμφωνία η ελληνοκυπριακή πλευρά και πόσο ανειλικρινείς είναι οι εκκλήσεις που κάνει για συνεργασία».
Στη συνέχεια ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε τη θέση ότι για να καταστεί δυνατή η έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων, η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της «ΤΔΒΚ» είναι αδιαπραγμάτευτος όρος (sine qua non) και κατέληξε λέγοντας: «Όσοι θέλουν να συμβάλουν σε μια μόνιμη και ρεαλιστική συμφωνία ανάμεσα στα δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη που υπάρχουν στο νησί, πρέπει να εκπληρώσουν αυτούς τους όρους ως απαιτούμενο της αμεροληψίας. Με αυτή τη νέα μας πολιτική δεν περιμένουμε χάρη από κανέναν, απαίτησή μας είναι η επιβεβαίωση και η κατοχύρωση των εγγενών μας δικαιωμάτων. Αλλιώς, όπως κατέδειξαν ξεκάθαρα οι πενήντα χρόνων διαπραγματευτικές διαδικασίες, δεν θα δώσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα η προσπάθεια παραγωγής αποτελέσματος από εξαντλημένες φόρμουλες».
Φιλελεύθερος