Αφαιρούμε τα κοτσανάκια και πλένουμε τα κουμ κουάτ.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό.
Από την ώρα που θα πάρει βράση το νερό βράζουμε για 5’ για να τα η ξεπικρίσουμε και να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Έπειτα τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με καθαρό νερό και από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 3’
Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια, τέλος τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού.
Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε για λίγη ώρα μέχρι να κατεβάσουν την υγρασία τους να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
Βάζουμε την μαρμελάδα κουμ κουάτ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα βράζουμε για 5’.
Προσθέτουμε το λεμόνι και βράζουμε για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από την εστία.
Συντήρηση
Βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο την μαρμελάδα γεμίζοντας το μέχρι πάνω και σφραγίζουμε με αποστειρωμένο καπάκι.
Αναποδογυρίζουμε την καυτή μαρμελάδα στον πάγκο και την αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει τελείως.
Την διατηρούμε στο ντουλάπι μέχρι το άνοιγμα της.
Συντηρείται για πολλούς μήνες.
Μετά το άνοιγμα του βάζου συντηρείται στο ψυγείο.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, για να κρατήσουμε έντονο το άρωμα και την γεύση του κουμ κουάτ αλλά και ζωηρό το πορτοκαλί χρώμα τους αφού δεν προλαβαίνει να καραμελώσει η ζάχαρη.