Ονέος νόμος περί ιθαγένειας, ο οποίος εγκρίθηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, χαιρετίστηκε από την τουρκική διασπορά επειδή επιτρέπει τη διπλή υπηκοότητα καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής των μεταναστών.
Ο Hidayet Yiğit, έμπορος που ζει στην επαρχία της Κολωνίας, είπε στο πρακτορείο Anadolu (AA) ότι απέκτησε τη γερμανική υπηκοότητα το 2005 και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την τουρκική. Χάρηκε με τον νέο νόμο που του έδινε τη δυνατότητα να ξαναπάρει την τουρκική υπηκοότητα και να έχει διπλή υπηκοότητα.
Λέγοντας ότι η καλύτερη απόφαση της σημερινής κυβέρνησης ήταν να εγκρίνει αυτόν τον νόμο, ο Yiğit συνέχισε: “Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους ξένους εδώ, ειδικά τους Τούρκους. Μπορεί να υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια Τούρκοι που θέλουν να αποκτήσουν τη γερμανική υπηκοότητα. Ο λαός μας θα δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για αυτό μετά την ψήφιση του νόμου γιατί πιστεύω ότι η διπλή υπηκοότητα είναι απαραίτητη για όσους θέλουν να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους και στις δύο χώρες».
Περίπου 382 νομοθέτες – κυρίως από την κυβέρνηση συνασπισμού αριστερής-φιλελεύθερης κυβέρνησης του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς – ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ 234 συντηρητικοί και ακροδεξιοί νομοθέτες το καταψήφισαν. Είκοσι τρεις βουλευτές απείχαν.
Η Γερμανία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα του κόσμου στο εξωτερικό, με περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι Τούρκοι είναι η μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απόγονοι «φιλοξενούμενων εργατών» που προσκλήθηκαν να ανοικοδομήσουν τη μεταπολεμική Γερμανία.
Από την πρώτη γενιά που μετακόμισε από την Τουρκία στη Γερμανία, ο Şefik Karagüzel υπογράμμισε ότι οι Τούρκοι πολέμησαν για 30 χρόνια για το δικαίωμα στη διπλή υπηκοότητα.
“Βλέπουμε αυτή τη χώρα, τη Γερμανία, ως το δεύτερο έθνος μας. Είτε είμαστε πολίτες είτε όχι, σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος στη χώρα, θα προσπαθήσουμε να το υπερασπιστούμε, να το προσέξουμε και να το βελτιώσουμε”, είπε ο Karagüzel δηλώνοντας ότι ελπίζει ότι οι γερμανικές αρχές θα διευκολύνουν επίσης τις διαδικασίες έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Ο συνταξιούχος Osman Nortoğlu χαιρέτισε παρομοίως τον νέο νόμο, αλλά επέκρινε τη μακρά διαδικασία και τα χρόνια που χρειάστηκαν. “Η ηλικία μας είναι μεγάλη τώρα, είναι δύσκολο για εμάς να πηγαίνουμε και να επιστρέφουμε συχνά στην Τουρκία. Θα ήταν καλύτερα αν τα δύο κράτη είχαν συμφωνήσει σε αυτό νωρίτερα. Η συμβουλή μου προς τους νέους είναι ότι πρέπει να χαρούν με την ευκαιρία.”
Οι Γερμανοί, επίσης, εκτίμησαν την απόφαση. Η Katrin Kinderdick είπε στο AA ότι ο σύντροφός της είναι Τούρκος και ότι χάρηκε πολύ που μπορεί να έχει διπλή υπηκοότητα μετά το νόμο.
«Πιστεύω ότι αυτή είναι μια καλή εξέλιξη γιατί παρέχει μια ορισμένη ευελιξία· Τα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο μπορούν να παραμείνουν περισσότερο στη χώρα καταγωγής τους, αλλά και στη χώρα όπου ζουν», δήλωσε ο Kinderdick.
Ένας άλλος Γερμανός πολίτης, ο Haithem, είπε: “Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη διπλή υπηκοότητα, αυτό είναι καλό. Εάν οι άνθρωποι έχουν δύο διαβατήρια και αισθάνεσαι συνδεδεμένος με δύο χώρες, γιατί να εγκαταλείψεις ένα διαβατήριο αν συμβάλλει με κάποιο τρόπο στο άτομο; “
Με τον νέο νόμο, οι μετανάστες θα έχουν δικαίωμα στη γερμανική υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια διαμονής στη χώρα αντί για τα οκτώ που είναι σήμερα.
Για μετανάστες με εξαιρετικά ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά επιτεύγματα και καλές γλωσσικές δεξιότητες, η περίοδος αυτή θα μειωθεί σε τρία χρόνια.
Ο νέος νόμος περί ιθαγένειας θα επιτρέπει επίσης στους μετανάστες να έχουν διπλή υπηκοότητα ή πολλαπλές ιθαγένειες, κάτι που δεν ήταν δυνατό μέχρι τώρα για πολλούς από αυτούς που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ χαιρέτισε την ψηφοφορία, λέγοντας ότι ήταν ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τους νόμους για τη μετανάστευση.
“Δημιουργούμε μια σύγχρονη νομοθεσία για τη μετανάστευση που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ποικιλόμορφης κοινωνίας μας. Ήταν καιρός να το κάνουμε αυτό”, είπε η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Επέκρινε επίσης ακροδεξιούς πολιτικούς για τη διαστρέβλωση των δημοσίων συζητήσεων για τη μετανάστευση και τη διεξαγωγή ρατσιστικής προπαγάνδας κατά των μεταναστών για πολλά χρόνια.
“Αυτές οι συζητήσεις έγιναν στις πλάτες ανθρώπων που έζησαν και εργάστηκαν στη Γερμανία για πολλά χρόνια, αλλά δεν τους επετράπη ποτέ να ανήκουν πλήρως εδώ. Η μεταρρύθμισή μας τους δείχνει: Ανήκετε στη Γερμανία!” είπε η Φέιζερ.
Υπογράμμισε επίσης ότι η μεταρρύθμιση του νόμου περί ιθαγένειας θα βοηθήσει τη Γερμανία να αντιμετωπίσει την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, προσελκύοντας ειδικευμένους ειδικούς και επαγγελματίες από το εξωτερικό.
“Βρισκόμαστε στη μέση ενός παγκόσμιου διαγωνισμού για τους καλύτερους εγκεφάλους. Χρειαζόμαστε επειγόντως ειδικευμένους εργάτες σε πολλούς τομείς της οικονομίας μας. Θα προσελκύσουμε μόνο τα καλύτερα μυαλά εάν μπορούν να γίνουν πλήρες μέρος της κοινωνίας μας στο άμεσο μέλλον, με όλα τα δημοκρατικά τους δικαιώματα», είπε η Φέιζερ.
Επί του παρόντος, περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία – περίπου το 14% του συνολικού πληθυσμού – δεν έχουν γερμανική υπηκοότητα. Περίπου 5,3 εκατομμύρια από αυτούς ζουν στη χώρα για τουλάχιστον 10 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Πολλοί από αυτούς ήταν απρόθυμοι να υποβάλουν αίτηση για γερμανική υπηκοότητα στο παρελθόν λόγω κουραστικών γραφειοκρατικών διαδικασιών, αυστηρών κανονισμών και περιορισμών στην κατοχή διπλής υπηκοότητας.
Σημερινή