Αν δεν έχετε καταγωγή ή έστω κάτι να σας συνδέει με τη Μάνη, ίσως να μην γνωρίζετε αυτήν την λιχουδιά.
Οι λεγόμενες μανιάτικες τραβηχτές πίτες πήραν το όνομα τους από το άνοιγμα της ζύμης, καθώς για να το ανοίξει κανείς πρέπει να το τραβήξει με τα δάχτυλά του.
Μάλιστα, συνήθως φτιάχνονται με λίγο απ’ το ζυμάρι που περισσεύει από το χειροποίητο προζυμένιου ψωμί και πρωταγωνιστούν στο μανιάτικο πρωινό τραπέζι.
Σερβίρονται, είτε ως γλυκό, συνοδεία μαρμελάδας ή φρούτων, είτε ως αλμυρό σνακ με λίγο τυρί ή πασπαλισμένη, τριμμένη φέτα.
Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μοιράζεται μια συνταγή για να σας βγουν αφράτες και τραγανές οι τραβηχτές πίτες, ενώ συνιστά να τις ανοίξετε σε λαδωμένη επιφάνεια για μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα.
Τι θα χρειαστείτε
- 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
- 15 γρ. μαγιά, ξερή
- 180-190 ml νερό, χλιαρό
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- Μέλι
- Φέτα, τριμμένη
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να δημιουργήσουμε μία λεία και μαλακή ζύμη.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει, για 1 ώρα.
Έπειτα, ξαναζυμώνουμε ελαφρώς τη ζύμη και την κόβουμε σε μπαλάκια των 70 γρ. Τα καλύπτουμε με μία βρεγμένη πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Λαδώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας, τοποθετούμε ένα μπαλάκι πάνω του και το ανοίγουμε ελαφρώς με τον πλάστη. Το τραβάμε με τα χέρια μας, δίνοντας του ένα ορθογώνιο σχήμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπαλάκια.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο, μέχρι να καλύψει τον πάτο και λίγο παραπάνω. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, τηγανίζουμε τις πίτες μια-μια, μέχρι να ψηθούν και να χρυσαφίσουν και από τις δύο πλευρές.
Αφαιρούμε από το τηγάνι με μία σπάτουλα και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τις τραβηχτές πίτες Μάνης, πασπαλίζοντας με λίγο μέλι και τριμμένη φέτα.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: giorgostsoulis.com
Διαβάστε επίσης:
Καινοτόμες τεχνικές δίνουν λύσεις σε λειτουργικές και αισθητικές βλάβες
Ο Δημήτρης Λάλος κάνει γιόγκα και μας αφήνει.. ά-λαλους (φωτογραφία)