Για το κοτόπουλο
Βάζουμε το κοτόπουλο σε βαθιά κατσαρόλα, το καλύπτουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε στη φωτιά ξαφρίζοντας όποτε είναι αναγκαίο.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μέτριο και το βράζουμε για 40 λεπτά.
Στη συνέχεια σουρώνουμε το ζωμό και, μόλις κρυώσει ελαφρώς το κοτόπουλο, το ξεκοκαλίζουμε και ψιλοκόβουμε το ψαχνό.
Το σκεπάζουμε να μη στεγνώσει και κάνει πέτσα.
Για τη σούπα με τα λαχανικά και τον τραχανά
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για 5 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Ρίχνουμε το ζωμό και τον τραχανά και βράζουμε για 20 λεπτά να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ να γίνει λεία.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο χυμό λεμονιού.
Για το σερβίρισμα
Μεταφέρουμε τη σούπα σε μια μεγάλη κανάτα για να είναι πιο εύκολο να τη σερβίρουμε.
Σε βαθύ πιάτο βάζουμε μία κουταλιά γιαούρτι και λίγο ψιλοκομμένο κοτόπουλο στη μέση.
Στήνουμε όμοια όλα τα πιάτα και στη συνέχεια ρίχνουμε περιμετρικά από το κοτόπουλο τη βελουτέ.