Φέτος τουλάχιστον οι διαχειριστικές αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ που άφηνε ορθάνοιχτο για όλους το δρόµο ένταξης στα Βιολογικά.
Ωστόσο, µε την τροποποίηση που δροµολογείται, πρόθεση των αρµοδίων είναι γίνει µε οποιονδήποτε τρόπο (έλεγχοι σε τιµολόγια εισροών µέσω MyData, ηµεροµηνία πιστοποίησης κ.λπ) µία εκκαθάριση σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη φυτική παραγωγή και να λάβουν το σχετικό πριµ µόνο όσοι πράγµατι έχουν πρόθεση να παράξουν και να εµπορευθούν πιστοποιηµένη βιολογική παραγωγή. Βέβαια τα πάντα θα κριθούν στην τελική πολιτική απόφαση, η οποία βαραίνει για αυτό το ζήτηµα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.
Για µία ακόµη χρονιά όµως φαίνεται να επαναλαµβάνονται τα λάθη του παρελθόντος σχετικά µε την έγκαιρη ενηµέρωση των παραγωγών για τα eco-schemes. Τώρα που λαµβάνονται οι αποφάσεις από τους παραγωγούς χειµερινών σιτηρών, θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιες φροντίδες θα είναι επιλέξιµες για τα eco-schemes της νέας περιόδου, µετά την τροποποίηση της ΚΑΠ. Πάντως σύµφωνα µε το ρεπορτάζ όλες οι σπορές πιστοποιηµένου σπόρου σε χειµερινά σιτηρά (σκληρό, µαλακό, κριθάρι, βρώµη, τριτικάλε κ.λπ) θα είναι επιλέξιµες προς ενίσχυση από τη ∆ράση 1 για 32 ευρώ το στρέµµα.
Με τροποποίηση οι δικαιούχοι Κοµφούζιο στο eco-scheme για τα θερινά κλαδέµατα
Εν τω µεταξύ µία νέα τροποποίηση ΦΕΚ (6140/Β’/2023) αλλάζει ξανά τον πίνακα ασυµβατότητας, δίνοντας τη δυνατότητα τους δικαιούχους του Μέτρου Κοµφούζιο του ΠΑΑ να επιλέξουν να ενισχυθούν και για τα θερινά κλαδέµατα. Υπενθυµίζεται πως η δυνατότητα τεκµηρίωσης των eco-schemes θα ανοίξει ξανά από 1η Νοεµβρίου.
Σε δύσκολη θέση οι βαµβακοπαραγωγοί
Φέτος, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις βαµβακοπαρωγών που επέλεξαν να µπουν στη διατήρηση των Βιολογικών, όπως και προβλεπόταν βάσει των κανονισµών του στρατηγικού σχεδίου. Με την αυστηροποίηση του πλαισίου, το πιθανότερο είναι η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών να αναζητήσουν από άλλη δράση την ενίσχυση eco-scheme. Ωστόσο, στο βαµβάκι οι επιλογές είναι ρεαλιστικά ελάχιστες, και περιορίζονται στην επιλογή της ειδικής θρέψης (3-4,5 ευρώ/στρµ.). Σηµειώνεται πως τον περασµένο Μάιο, µε βάση µία προκήρυξη που υπέγραφε ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης ξεκίνησε ο προγραµµατισµός για µία νέα στρεµµατική ενίσχυση για µείωση των ρύπων στις αροτραίες σε αντικατάσταση της Απονιτροποίησης, κάτι που είναι άγνωστο τελικά αν θα δροµολογηθεί. Αυτό το Μέτρο του ΠΑΑ που θα προβλέπει διάφορες φροντίδες ίσως θα ήταν κάποια λύση για να αντισταθµιστούν οι απώλειες για τους βαµβακοπαραγωγούς.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης