Πως το φτιάχνω;
Απλή και εύκολη η διαδικασία του. Συνήθως ένα σιρόπι έχει ίση ποσότητα νερού και ζάχαρης. Απλά βράζω το νερό και την ζάχαρη.
Στο τέλος προσθέτω αλκοόλ ή το άρωμα που θέλω να του δώσω.
Βράζω ακριβώς για 3’ και το αφήνω να κρυώσει τελείως.
Σιρόπι για τούρτα παντεσπάνι
Θα δείτε ότι δεν ζητούν όλα τα γλυκά σιρόπιασμα.
Ένα πιο στεγνό και βαρύ μίγμα και μια τούρτα με πιο παχυλές στρώσεις, διψάει γι αυτό.
Μάλιστα θα πω ότι το σιρόπιασμα είναι απαραίτητο σε αυτή την περίπτωση.
Επίσης ένα παντεσπάνι που μένει για να στεγνώσει καλά και θα χρησιμοποιηθεί μετά από 1-3 μέρες τότε χρειάζεται σιρόπιασμα απαραιτήτως, για πιο ζουμερή υφή.
Όταν όμως είναι αφράτο και ολόφρεσκο δεν χρειάζεται καθόλου σιρόπι. Θα πάρει αρκετή υγρασία από την κρεμώδη γέμιση και θα βραχεί σωστά από την υγρασία της. Θα μοιάζει με σιροπιασμένο χωρίς να είναι.
Τι να προσέξω στο σιρόπιασμα;
Το σιρόπι πρέπει πάντα να είναι κρύο και όχι καυτό γιατί θα σου λασπώσει όλο το γλυκό.
Να σιροπιάζεις πάντα βουτώντας ένα πινέλο στο σιρόπι και βρέχοντας σταδιακά γύρω γύρω όλη την επιφάνεια του. Θέλει προσοχή, γιατί αν ρίξεις πολύ, αυτό θα στραγγίζει μέσα στην γέμιση με αποτέλεσμα να μην σταθεροποιηθεί σωστά το γλυκό. Όταν θα κόβεις κομμάτι θα διαλύονται οι στρώσεις.
Αφού σιροπιάσεις αφήνεις να σταθεί για να τραβήξει καλά την υγρασία. Δεν θα βιάζεσαι.