Κοσκινίζουμε το αλεύρι (350 γρ.) με το μπέικιν πάουντερ & τη σόδα. Τα αφήνουμε αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη και το μαλακό βούτυρο.
Με μια μαλακή σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η άχνη στο βούτυρο και να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα και την βανίλια κι ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά, αλεύρι με μπέικιν και σόδα.
Αναδιπλώνουμε με τη σπάτουλα ώστε να μπει το αλεύρι μέσα στα υλικά.
Η ζύμη σε αυτό το στάδιο είναι πολύ μαλακή και κολλώδης. Το βάρος της είναι 750 γρ.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη των 375 γρ.
Στην μια ζύμη προσθέτουμε 30 γρ. κοσκινισμένο κακάο για τα κουλουράκια σοκολάτας και στην άλλη ζύμη προσθέτουμε 30 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι.
Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή λόγω ζέστης αφήνουμε για 5-10’ στο ψυγείο.
Απαλά με τα χέρια ζυμώνουμε μέχρι να χαθεί το αλεύρι στην μια ζύμη και το κακάο στην άλλη ζύμη.
Τώρα μπορούμε να πλάσουμε χωριστά κουλουράκια με γεύση βανίλια και χωριστά με σοκολάτα.
Όμως μπορούμε να πλέξουμε τις δυο ζύμες και να φτιάξουμε δίχρωμα κουλουράκια, μισά μισά.