Με έναν αναλυτικό οδικό χάρτη για το επόμενο τρίμηνο η Ελλάδα και η Τουρκία επιδιώκουν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να κάνουν μια επανεκκίνηση στις μεταξύ τους σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στις 18 του μήνα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν στο τελευταίο τετ α τετ που είχαν στο Βίλνιους στη Λιθουανία. Μάλιστα θα συναντηθούν εκ νέου μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί – μετά από 7 χρόνια – το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Στόχος είναι να μην χαθεί το momentum που έχει δημιουργηθεί, καθώς τους τελευταίους μήνες η τουρκική πλευρά έχει χαμηλώσει τους τόνους. Βέβαια στην Αθήνα δεν τρέφουν αυταπάτες και αναμένουν να δουν πως θα πορευτεί το επόμενο διάστημα η Άγκυρα, βάζοντας ταυτόχρονα με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές της χώρας.
«Δεν είμαστε αιθεροβάμονες» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και υπογράμμισε πως «γνωρίζουμε ότι οι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου και τα πάθη που κληρονομήθηκαν από γενιά σε γενιά δεν διαγράφονται μονοκοντυλιά». Προσέθεσε δε «όμως έχουμε τη διάθεση και τη βούληση να επενδύσουμε στην ειλικρίνεια και την αμοιβαία κατανόηση για να αναζητήσουμε κοινούς τόπους και να διαρρήξουμε εδραιωμένες αντιλήψεις και όπου υπάρχουν διαφωνίες, τουλάχιστον να μην προκαλούνται κρίσεις».
Κομβικό σημείο για την Αθήνα είναι η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο να έχει συνέχεια και συνέπεια. Στις δηλώσεις του ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες.
Ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί περιλαμβάνει: τον πολιτικό διάλογο που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου αλλά και την εφαρμογή και ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μπροστά μπαίνει η λεγόμενη θετική ατζέντα, με θέματα που μπορεί να υπάρξει συνεργασία των δύο χωρών (όπως οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση).
Πώς κινείται η Άγκυρα
Για μια «νέα και θετική εποχή» που έχει ξεκινήσει στις διμερείς σχέσεις μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, υπογραμμίζοντας πως «μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα, υπό τη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Όσον αφορά στη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη τη χαρακτήρισε καρποφόρα και είπε πως επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία βούληση για τη συνέχιση των επαφών
Πάντως ο κ. Φιντάν … φρόντισε να δώσει ένα στίγμα των θέσεων της χώρας του, μιλώντας για «διαφορές απόψεων στο Αιγαίο», για «αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού» στην Ανατολική Μεσόγειο και για «τα προβλήματα των ομογενών στην Ελλάδα». Ωστόσο επέλεξε να μην επεκταθεί σε κανένα από αυτά τα θέματα, δείχνοντας πως σε αυτή τη φάση η τουρκική πλευρά δεν θέλει να τορπιλίσει τις συζητήσεις.
Το επόμενο διάσημα μένει να φανεί αν η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της αφήγημα αλλά και αν θα επιχειρήσει νέα ανοίγματα προς την Δύση. Η Τουρκία πρέπει να καταγράψει πρόοδο προς τον εκδημοκρατισμό ώστε να ξαναρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντως το χθεσινό μήνυμα του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι από την Άγκυρα.
Ναυτεμπορική