Οι νέες προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά αποτελούν μια σημαντική νίκη για τη Ρωσία. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την έναρξη διαπραγματεύσεων για την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στους Ρώσους παραγωγούς τροφίμων, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν στην Ευρώπη.
Η άρση των κυρώσεων θα επιτρέψει στη Ρωσία να εξάγει τα αγροτικά προϊόντα της, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της. Θα βοηθήσει επίσης να μειωθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω του πολέμου.
Οι προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνουν επίσης μέτρα για την εκτίμηση της ζημιάς που προκλήθηκε στους ρωσικούς αγωγούς αμμωνίας και την επανασύνδεση της ρωσικής Rossekhozbank με το σύστημα SWIFT.
Αυτές οι προτάσεις είναι επίσης ευνοϊκές για τη Ρωσία, καθώς θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί η οικονομική της δραστηριότητα.
Η κατάσταση γύρω από την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου.
Οι συνομιλίες αυτές είναι σημαντικές, καθώς θα καθορίσουν αν η συμφωνία για τα σιτηρά θα επαναληφθεί.
Η επανέναρξη της συμφωνίας θα ήταν μια θετική εξέλιξη, καθώς θα βοηθήσει να μειωθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση και θα αποφέρει οικονομικά οφέλη τόσο στη Ρωσία όσο και στην Τουρκία.
Η Τουρκία παίζει ρόλο διαμεσολαβητή
Η Τουρκία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι
Η Τουρκία έχει συμφέρον στην επανέναρξη της συμφωνίας, καθώς είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία. Η Τουρκία εξαρτάται επίσης από τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία για τη διατροφή του πληθυσμού της.
Οι πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας
Η επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στην επισιτιστική ασφάλεια.
Από οικονομικής άποψης, η συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούνται από την αύξηση των τιμών των τροφίμων.
Από πλευράς επισιτιστικής ασφάλειας, η συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή της επισιτιστικής κρίσης σε φτωχές χώρες, οι οποίες εξαρτώνται από τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.
Ωστόσο, η επανέναρξη της συμφωνίας δεν είναι εξασφαλισμένη. Η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι είναι έτοιμη να επαναλάβει τη συμμετοχή της στη συμφωνία μόνο όταν εφαρμοστούν όλες οι ρήτρες που αφορούν τη Ρωσία.
Η Τουρκία και ο ΟΗΕ θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να διασφαλίσουν ότι οι όροι της συμφωνίας είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης