Επικαλείται συνέντευξη του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, Αλέξανδρο Ηρακλείδη
Το πρακτορείο επισημαίνει πως «οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ελλάδας, από την επανεκλογή τους τον Μάιο και τον Ιούνιο, είναι και οι δύο ειλικρινείς και καλά εξοπλισμένοι για να επιλύσουν τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των δύο εθνών.
Δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu κάνει λόγο για νέο ξεκίνημα στα ελληνοτουρκικά και ερμηνεύει την απομάκρυνση Δένδια ως προμήνυμα συμβιβασμών, επικαλούμενο μάλιστα συνέντευξη που έλαβε από τον Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλέξανδρο Ηρακλείδη.
Πιο συγκεκριμένα, το πρακτορείο επισημαίνει πως «οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ελλάδας, νέοι από την επανεκλογή τους τον Μάιο και τον Ιούνιο, είναι και οι δύο ειλικρινείς και καλά εξοπλισμένοι για να επιλύσουν τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των δύο εθνών καθώς διατηρούν πρόσφατη μείωση των εντάσεων, σύμφωνα με διακεκριμένο Έλληνα ειδικό σε θέματα επίλυσης συγκρούσεων».
Ενώ αναφέρεται και στην αντικατάσταση του Νίκου Δένδια από τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην ανώτατη διπλωματική θέση, ερμηνεύοντάς την ως προμήνυμα συμβιβασμών εκ μέρους της Ελλάδας.
«Από ελληνικής πλευράς, ο διορισμός του φιλελεύθερου Γιώργου Γεραπετρίτη, κοντά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως υπουργού Εξωτερικών σε αντικατάσταση του γερακιού Νίκου Δένδια, για παράδειγμα, δείχνει τη διάθεση του Μητσοτάκη για επίλυση» αναφέρει το πρακτορείο χαρακτηριστικά επικαλούμενο τα λόγια του διεθνολόγου Α. Ηρακλείδη.
Και συμπληρώνει πως «η ισχυρή εντολή που πήρε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και το προφίλ του ως υπερασπιστή των ελληνικών συμφερόντων δίνει επίσης στον Μητσοτάκη εμπιστοσύνη και εξουσία να ανυψώσει το σημερινό θετικό κλίμα με την Τουρκία και να επιλύσει επιτέλους τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών» αναλύοντας ουσιαστικά το εκλογικό αποτέλεσμα ως εντολή διπλωματικών συμβιβασμών.
Επίσης, σύμφωνα με την ερμηνεία του κ. Ηρακλείδη που επικαλείται το Anadolu «ο εθνικισμός, ακόμη και τα αντιτουρκικά αισθήματα είναι ισχυρά στην ελληνική κοινωνία και πολιτική, και αυτό αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο για την επίλυση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ».
«Η κριτική του Μητσοτάκη από κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, αποδεικνύει πόσο διαδεδομένος είναι ο ελληνικός εθνικισμός ακόμη και στην αριστερή πολιτική, που πολλές φορές στο παρελθόν υπονόμευσε τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία» υπογράμμισε ο διεθνολόγος σε σχετική του ερώτηση από τον Τούρκο δημοσιογράφο.
Τέλος, το τουρκικό πρακτορείο -επικαλούμενο εκ νέου την σχετική απάντηση του Α. Ηρακλείδη-, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός είναι ειλικρινής και δε θα πρέπει να επιτρέψει στις «αντιτουρκικές δυνάμεις» εντός Ελλάδας να χαραμίσουν την ιστορική ευκαρία για «αυτή την μεγάλη αλλαγή», και θα κάνει τελικά το κρίσιμο βήμα του συμβιβασμού ως προς τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
«Σε γενικές γραμμές, επαναλαμβάνω ότι ο Μητσοτάκης, όπως και ο Ερντογάν, είναι ειλικρινής και ελπίζω ότι δεν θα επέτρεπε στις αντιτουρκικές δυνάμεις στη χώρα να μας οδηγήσουν να χάσουμε και αυτή τη μεγάλη αλλαγή», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Ηρακλείδη.
www.bankingnews.gr