Ονόμασαν τον Οργανισμό: «Αμαζόνια Ένωση για τον αγώνα κατά της αποψίλωσης του δάσους». Από την εικόνα έλειπε ο ένατος ηγέτης, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος μάλιστα είχε προσωπική πρόσκληση από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα.
Οι Γάλλοι οικολόγοι δεν κατανοούν πως είναι δυνατόν να χάσει τέτοια ευκαιρία για το κλίμα ο πρόεδρος Μακρόν και να προτιμήσει να παραμείνει στο προεδρικό θέρετρο στη Μπεργκασόν, επιλέγοντας να εκπροσωπηθεί από τη Γαλλίδα πρέσβειρα, Μπριζίτ Κολέ.
Η Γαλλία θεωρείται η ένατη χώρα με παρουσία στην περιοχή του Αμαζονίου μέσω της κτήσης της στη Γουιάνα, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από το Αμαζόνιο δάσος. Οι ηγέτες της Γουιάνας επίσης δεν κατάλαβαν γιατί δεν ενημερώθηκαν και γιατί δεν εκπροσώπησαν τη Γαλλία οι ίδιοι, αφού ξέρουν τα προβλήματα του τόπου.
Περιφρόνηση ή πολιτική δυσφορία;
Πολλοί σχολιάζουν μιλώντας για «περιφρόνηση» από τον Μακρόν, που όμως δεν κατανοείται όταν ο ίδιος το 2019 έκανε την επανάστασή του απορρίπτοντας την εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών «Μερκοσούρ», με τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων και η Βραζιλία, κατηγορώντας τον τότε πρόεδρο Μπολσονάρο ότι δεν σεβόταν τις δεσμεύσεις του για το κλίμα.
Άλλοι βέβαια αναζητούν βαθύτερα πολιτικά αίτια, που έκαναν τον Εμανουέλ Μακρόν να μην μετακινηθεί στη Βραζιλία. Συγκεκριμένα ο Γάλλος πρόεδρος είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής των λεγόμενων χωρών Μπρικς, (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική). Η συνάντηση προβλέπεται για τις 22 με 24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η Νοτιοαφρικανή όμως ΥΠΕΞ Ναλέντι Παντόρ ενημέρωσε χθες το Ελιζέ ότι δεν είναι δυνατόν να προσκληθεί ο πρόεδρος. Ως λόγος θεωρείται ένα βέτο της Ρωσίας.
Πηγή: Deutsche Welle
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης