Ξεπλένουμε τις φακές μέχρι το νερό που τρέχει να είναι ξανά διαυγές και καθαρό.
Κόβουμε την πατάτα σε κύβους και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Σωταρουμε με ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει λίγο το κρεμμύδι και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας,κύμινο, πιπέρι και τον ξερό δυόσμο. Ανακατεύουμε για να βγάλουν τα αρώματα τους. Ρίχνουμε και τις φακές.
Προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών και αλάτι και αφήνουμε τις κόκκινες φακές να πάρουν δράση.
Βράζουμε περίπου 25΄ .
Δοκιμάζουμε, πολτοποιούμε την βελουτέ.
Αν μας πήξει πολύ αραιώνουμε με λίγο νερό κ αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα.
Σερβίρουμε με λίγο μπουκοβο και δυόσμο.
Ευχαριστούμε πολύ την Αντιγόνη Οζλούτας Κόλλια από το εστιατόριο Hayat για αυτή την υπέροχη συνταγή!