Καθώς μεγάλωνα η μαμά μου πάντα μου έλεγε “να γίνω αυτό που θέλω εγώ και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι”. Θα μπορούσα να έχω όποια δουλειά θέλω, να βγάλω αρκετά χρήματα και να πάρω το μέλλον μου στα χέρια μου. Αρκεί να είμαι αρκετά έξυπνη. Η οικογένειά μας είναι αυτή που διαμορφώνει τις “οικονομικές μας συνήθειες” και αυτές οι συνήθειες είναι που μας συντροφεύουν και στην πορεία της ζωής μας. Η μαμά μου μου δίδαξε όμως κάποια βασικά μαθήματα που με ακολουθούν ακόμα και σήμερα και εύχομαι να βοηθήσουν το ίδιο και εσένα!
Ορίστε τα 7 μαθήματα οικονομικών που πήρα από την μαμά μου:
1. Δεν υπάρχει ο πρίγκιπας με το άσπρο άλογο
Μπορεί όντως να υπάρχει κάπου εκεί έξω ένας πρίγκιπας, αλλά δεν πρέπει να στηρίξεις τη ζωή σου και τα οικονομικά σου σε αυτόν. Η μαμά μου μού έμαθε από νωρίς βασικά πράγματα γύρω από τα οικονομικά, ώστε να μπορώ να γίνω ανεξάρτητη στο μέλλον.
Αυτό θα πει ότι στα 20 μου με ενθάρρυνε να μαζέψω χρήματα ώστε να πάρω το δικό μου σπίτι. Γιατί όπως μου είπε, δεν υπάρχει λόγος να περιμένω να παντρευτώ για να πάρω το δικό μου σπίτι.
2. Τα χρήματα δεν πρέπει να σε τρομάζουν
Η μαμά μου ασχολείται με τον κλάδο τον οικονομικών, όπως και εγώ. Έμαθα από νωρίς ότι τα χρήματα και οι αριθμοί δεν πρέπει να με τρομάζουν. Μαθαίνεις για αυτά, όπως μαθαίνεις και τόσα άλλα καθώς μεγαλώνεις.
Η μαμά μου ακόμα κι όταν υπήρχε κάποιο οικονομικό πρόβλημα, δεν απόφευγε να το συζητήσει. Ήταν ένα θέμα που χρειαζόταν λύση, όπως το καθετί στη ζωή μας. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι τα χρήματα δεν είναι το παν. Συνήθως εμείς είμαστε αυτοί που τα μεγαλοποιούμε.
3. Κάνε αποταμίευση
Στο σπίτι μας δεν είχαμε ποτέ πιστωτικές κάρτες, αν ήθελες να μαζέψεις χρήματα για κάτι τότε θα είχες κουμπαρά. Η μαμά μου μού έμαθε να ξεχωρίζω το “θέλω” από το “χρειάζομαι” και πάνω από όλα το να έχω υπομονή. Ειδικά όταν είναι να κάνω κάποια μεγάλη αγορά.
Σαν παιδί δεν μου έμαθε απλά να είμαι φιλόδοξη, μου έμαθε να έχω στρατηγική ώστε να πετύχω.
4. Ξεκίνα να μαζεύεις για την σύνταξή σου
Όταν πήγα στο σπίτι τον πρώτο μου μισθό το πρώτο πράγμα που μου είπε η μαμά μου ήταν: “Υπέγραψες για το πρόγραμμα συνταξιοδότησης;” Το πρόγραμμα συνταξιοδότησης; Ποιος σκέφτεται κάτι τέτοιο στα 20 του;
Μου έμαθε όμως ότι τα πρώτα βήματα στην καριέρα μας είναι και τα πιο σημαντικά και είναι πιο εύκολο να βάλεις κάποια χρήματα στην άκρη. Κάποια στιγμή οι κόποι σου θα αποδώσουν και σε δέκα χρόνια από τώρα θα είσαι σίγουρα περιφανή για τον εαυτό σου.
5. Δημιούργησε το δικό σου λογαριασμό ανάγκης
Πήρα πάλι ως παράδειγμα την μαμά μου, η οποία είχε έναν δικό της -απαραβίαστο- λογαριασμό. Ήταν κάτι που της έδωσε θάρρος, ειδικά όταν χρειάστηκε να μεγαλώσει μόνη της ένα παιδί.
Ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι δεν θα μας συμβούν ποτέ τα χειρότερα, το να έχουμε μία “οικονομική ασφάλεια” μπορεί να μας παρέχει ένα αίσθημα ελευθερίας και σιγουριάς. Ξέροντας ότι έχουμε κάπου να βασιστούμε.
6. Μάθε την “τιμή” σου
Δεν υπήρχαν υπεκφυγές σχετικά με τα λεφτά στα μάτια της μαμάς μου. Κάθε φορά που ήξερε ότι συζητούσα την πορεία μου στη δουλειά μαζί με το αφεντικό μου, η ερώτηση ήταν μία: “Ζήτησες αύξηση;” Αν δεν το είχα συζητήσει με το αφεντικό μου ή αν δεν το είχα σκεφτεί καν, συζητούσαμε για τις προσδοκίες που είχα ακόμα κι αν δεν ήμουν καλύτερη από όλους τους άλλους. Αλλά σύμφωνα με την μαμά μου θα έπρεπε να πληρώνομαι καλύτερα για την άριστη δουλειά που έκανα.
7. Κάποιες φορές, σου αξίζει να αγοράσεις εκείνο το ζευγάρι παπούτσια
Σε κάποιο ταξίδι που ήμουν βρήκα ένα υπέροχο ζευγάρι παπούτσια. Τα έστειλα κατευθείαν φωτογραφία στη μαμά μου, αλλά σίγουρα δεν σκόπευα να τα αγοράσω. Αμέσως με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως αν δεν το αγοράσω αύριο θα το μετανιώσω πικρά. Αυτό δεν θα το περίμενα ποτέ από την οικονομικά συντηρητική μαμά μου.
Αισθάνθηκα πολύ καλύτερα όταν κατάλαβα ότι που και που μας αξίζει να ξεφεύγουμε. Η συμβουλή μου; Αν όχι κάθε εβδομάδα, αλλά αν αποταμιεύσεις, έχεις όνειρα και σκέφτεσαι τα οικονομικά σου… τότε κάποιες φορές, σου αξίζει πραγματικά να αγοράσεις εκείνο το ζευγάρι παπούτσια.
ΠΗΓΗ