Τι καλύτερο από έναν υπνάκο; Είναι όμως κάποια πράγματα που δεν σου έχει πει ποτέ κανείς για τον ύπνο. Ίσως έχεις ακούσει ότι το να κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της μέρα δεν σου κάνει καλό. Πόσο μάλλον όταν έχεις θέματα με τον βραδινό ύπνο. Σύμφωνα όμως με μελέτες το να κοιμάσαι για λίγο κατά τη διάρκεια της μέρας είναι ίσως πιο ωφέλιμο, ακόμα κι αν έχεις κοιμηθεί καλά το βράδυ.
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το να πάρεις έναν υπνάκο είναι μόνο για τα μωρά και τους ηλικιωμένους. Λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν ότι κάνει καλό σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις καλύτερα αποτελέσματα στη δουλειά σου, να έχεις καλύτερο μνημονικό, ακόμα και στο να νιώθεις πιο χαρούμενη. Το μυστικό του να έχεις έναν ικανοποιητικό “υπνάκο” είναι το να διαρκεί κάπου στα 30 λεπτά ώστε να μη σε αποχαυνώνει. Ο ύπνος όμως δεν έχει να κάνει μόνο με την κούραση. Υπάρχουν 11 πράγματα που δεν σου έχει πει κανείς και θα σε κάνουν να αγαπήσεις ακόμα περισσότερο τον απογευματινό ύπνο.
Είναι φυσιολογικό να νυστάζεις το απόγευμα
Ξέρεις ακριβώς πώς είναι να νυστάζεις αφού φας το μεσημεριανό σου. Στην πραγματικότητα, για τους περισσότερους ανθρώπους αυτή η ώρα είναι κάπου ανάμεσα στη μια και τις τρεις το μεσημέρι και αυτός είναι και ο λόγος που οι άνθρωποι χασμουριούνται περισσότερο εκείνες τις ώρες.
Το να “πάρεις έναν υπνάκο” δεν θα σου χαλάσει τον βραδινό σου ύπνο
Πολλοί ανησυχούν ότι με το να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της μέρας, δεν θα καταφέρουν να κοιμηθούν το βράδυ. Σύμφωνα όμως με έρευνες, αν κοιμηθείς τη στιγμή που νιώθεις κουρασμένη το απόγευμα δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.
Ο ύπνος μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σου και να ανεβάσει τα επίπεδα άγχους στο σώμα σου. Μία έρευνα όμως που έγινε το 2015 έδειξε ότι το να κοιμάσαι για ένα 2ωρο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου.
Ένας υπνάκος μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σου
Ακόμα και οι άνθρωποι που ξεκουράζονται καλά, χρειάζονται έναν υπνάκο ώστε να θυμηθούν πράγματα που μπορεί διαφορετικά να μη θυμόνταν. Ακόμα κι αν έχεις την καλύτερη μνήμη, ένας υπνάκος είναι αναντικατάστατος.
Μπορεί να σε κάνει πιο χαρούμενη
Το να κοιμηθείς έστω και μία ώρα μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή σου στο λεπτό. Μετά από έναν υπνάκο, μελέτες έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερη υπομονή.
Δεν θα σε κάνει περισσότερο κουρασμένη
Ένας από τους πιο σύνηθες μύθους που υπάρχουν σχετικά με τον ύπνο είναι πως θα σε κάνει να νιώσεις περισσότερο κουρασμένη από πριν. Στην πραγματικότητα όμως το να κοιμάσαι για λιγάκι σε κρατάει σε εγρήγορση.
Βελτιώνει τη δημιουργικότητά σου
Το να κοιμάσαι βελτιώνει τη δραστηριότητα του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου σου, εκεί όπου βρίσκεται και η δημιουργικότητά σου. Το να ξεκουραστείς για λίγο μπορεί να βελτιώσει επίσης την επικοινωνία και των δύο ημισφαιρίων.
Ο ύπνος σε βοηθάει να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις
Το να κοιμάσαι έστω και για λίγο μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις νοητική ευελιξία. Σύμφωνα με ειδικούς, όταν ο εγκέφαλός σου είναι ξεκούραστος μπορεί να πάρει ακόμα και τις πιο δύσκολες αποφάσεις.
Ο ύπνος είναι καλύτερος από την καφεΐνη
Αν αισθάνεσαι τα βλέφαρά σου βαριά, το να κοιμηθείς έστω και για λίγο είναι καλύτερο από μία κούπα καφέ. Για μερικούς ανθρώπους, το να αποφύγουν την καφεΐνη βοηθάει πολύ περισσότερο και στη βελτίωση της μνήμης τους.
Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους
Αν νιώθεις αγχωμένη ο ύπνος θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Άνθρωποι που άρχισαν να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της μέρας είδαν βελτίωση στην πίεσή τους ειδικά μετά από αγχωτικές καταστάσεις.
Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της μέρας δεν είναι για όλους
Το να κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της μέρας στην τελική, δεν είναι απαραίτητο για όλους. Ακόμα κι αν είναι πολλοί εκείνοι που ωφελούνται από αυτόν, είναι και εκείνοι που τους είναι απίστευτα δύσκολο να συνεχίσουν τη μέρα τους μετά.
Ένας υπνάκος μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπους “να φορτίσεις τις μπαταρίες σου” και σου προσφέρει πολλά περισσότερα από το να νιώθεις απλά γεμάτη ενέργεια. Αλλά είναι δικό σου θέμα το αν θα επιλέξεις να κοιμηθείς έστω και για λίγες ώρες ή όχι.
ΠΗΓΗ