Αν δεν έχετε διάθεση να κουβαλάτε τάπερ με φαγητό μαζί σας στη δουλειά, μία καλή λύση για ένα σνακ στο γραφείο είναι το αλμυρό κέικ.
Υπάρχουν πολλές συνταγές για αλμυρά κέικ κι εμείς βρήκαμε μία αρκετά πρωτότυπη με καρότο και φέτα και σας την προτείνουμε.
Τι θα χρειαστείς
- 4 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κ.γλ. κύμινο
- 3-4 κ.σ. σουσάμι
- 2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2/3 φλ. καλαμποκάλευρο
- 1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 ½ κ.γλ. αλάτι
- ¼ κ.γλ. πιπέρι
- 3-4 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
- 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 2/3 φλ. γάλα
- 100 γρ. φέτα σε τρίμματα
- ροδέλες κόκκινου κρεμμυδιού (προαιρετικά για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Μόλις κάψει, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κύμινο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε καλά μία μακρόστενη φόρμα για καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τη βάση και τις πλευρές και στη συνέχεια το βουτυρώνουμε και αυτό από την εσωτερική πλευρά. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ανακινούμε προσεκτικά, έτσι ώστε να πάει παντού. Πιέζουμε ελαφρώς να κολλήσει. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι που έχει κρυώσει, το καρότο και 1 κ.σ. δυόσμο. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το γάλα και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενωθούν όλα μαζί και τέλος ρίχνουμε στο μείγμα τη φέτα. Δεν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα. Αδειάζουμε στη φόρμα, γαρνίρουμε με τις ροδέλες κρεμμυδιού και ψήνουμε για 60 λεπτά περίπου.
Διαβάστε επίσης:
«Ζαν και Βεατρίκη» στο Από Μηχανής Θέατρο
Myriella & John: «Η Μεγάλη Επιστροφή»