Πεντανόστιμα μελωμένα λαχταριστά “όσο μπούκο” με πλούσια μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας ψημένο στη γάστρα με χυλοπίτες. Μια εύκολη συνταγή για ένα φαγητό με εξαιρετική γεύση για να το απολαύσετε στο επίσημο αλλά και στο οικογενειακό καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι σας. Τα μοσχαρίσια κότσια έχουν μεγάλο μέγεθος και έτσι 4 μεγάλα κότσια αρκούν 4-6 άτομα, εφ όσον τα σερβίρετε και με ένα χορταστικό συνοδευτικό όπως οι χυλοπίτες.
Υλικά συνταγής
- 3/4 φλ. τσαγιού (150 ml) ελαιόλαδο
- 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 φέτες μοσχαρίσιο κότσι με το κόκαλο, πάχους 4-5 εκ. (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας κότσια για οσομπούκο, ώστε να σας τα κόψει στο κατάλληλο πάχος. Θα βρείτε και έτοιμα κότσια, σε συσκευασίες των 4 τεμαχίων, στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ)
- 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 2 φλ. τσαγιού (200 ml) λευκό ξηρό κρασί
- 1 κουτί (400) ντομάτακια κονκασέ
- 200 γρ. χυμός ντομάτας
- 1 συσκευασία “Σπιτικός” ζωμός κρέατος
- 4-5 κόκκοι μπαχάρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 400 γρ. χυλοπίτες μικρές ή μακριές
- 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 150 γρ. κεφαλοτύρι, παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλευρώνετε τα κότσια, τα βάζετε μέσα στη κατσαρόλα σε 1 στρώση και τα σοτάρετε για 2-3 λ, χωρίς να τα γυρίσετε, μέχρι να ροδίσουν καλά από τη κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα.
- Τα γυρίζετε προσεκτικά και τα σοτάρετε για άλλα 2-3 λ. Αν δεν χωράνε όλα μαζί στην κατσαρόλα, τα σοτάρετε ανά δύο. Μεταφέρετε τα σοταρισμένα κότσια σε μια ευρύχωρη γάστρα και την αφήνετε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά άλλα 50 ml ελαιόλαδο, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνετε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλερι και τα σοτάρετε για 2-3 λ, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και το σκόρδο και σοτάρετε για άλλο ½ λ.
- Στη συνέχεια σβήνετε με το κρασί, μαγειρεύετε για 1 λ να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, τη σάλτσα ντομάτας και το ζωμό. Ανακατεύετε και προσθέτετε 200 ml ζεστό νερό. Αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις, ανακατεύετε και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίχνετε στη γάστρα τη σάλτσα των λαχανικών και το μπαχάρι, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνετε το φαγητό σας για περίπου 1:15 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει και μελώσει το κρέας. Αν στο διάστημα αυτό δεν έχει μαλακώσει το ψήνετε για λίγο ακόμα.
- Ξεσκεπάζετε τη γάστρα, προσθέτετε τις χυλοπίτες και τις τοποθετείτε ανάμεσα στα κότσια. Αν χρειαστεί, ρίχνετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Προσθέτετε τον μαϊντανό και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λ ή μέχρι να γίνουν οι χυλοπίτες, να πιουν τα περισσότερα υγρά και το φαγητό να μείνει με μια μελωμένη σαλτσούλα. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας πασπαλισμένο με τριμμένο τυρί.
Tip: Αν δεν έχετε μεγάλη γάστρα χρησιμοποιείστε ένα μεγάλο αλλά βαθύ ταψί που θα το καλύψετε σφικτά πρώτα με δύο φύλλα λαδόκολλας και μετά με αλουμινόχαρτο.
Πηγή
07/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Όσο μπούκο με χυλοπίτες στη γάστρα