Όλα τα όσπρια έχουν μακρά ιστορία, ιδιαίτερη γεύση και δικαιωματικά κατέχουν ηγετική θέση στην κουζίνα μας. Είναι ουσιαστικά οι αποξηραμένοι σπόροι φυτών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συστηματικά στην διατροφή του ανθρώπου. Η θρεπτική τους αξία είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Τα βρίσκουμε είτε χύμα είτε συσκευασμένα.
Θρεπτική Αξία και Οφέλη
Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής σημασίας (ανάλογα το είδος του όσπριού κυμαίνεται από 20-45%). Είναι γενικά πλούσια σε αμινοξέα που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες υδατανθράκων και φυτικών ινών, ενώ είναι φτωχά σε λίπος. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα όσπρια είναι βραδείας απορρόφησης. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη Περιέχουν επίσης σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο, όπως επίσης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων και καταπολεμούν τις ασθένειες και τη γήρανση. Οι φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά ωφελούν το πεπτικό σύστημα. Ακόμη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Μπορούν να αποτελέσουν ένα γεύμα που προσφέρει έντονο κορεσμό. Για αυτό και είναι κατάλληλα για διατροφές που έχουν στόχο την απώλεια σωματικού βάρους. Μειώνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα και δρουν θετικά στην προστασία του οργανισμού από καρδιαγγειακές νόσους.
Εάν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη διατροφική αξία των οσπρίων καλό θα ήταν να προσθέσουμε στη διατροφή μας με τους κατάλληλους συνδυασμούς. Καλό είναι, λοιπόν, να συνδυάζουμε τα όσπρια με τρόφιμα που περιέχουν θειούχα αμινοξέα, με στόχο την αύξηση της βιολογικής αξίας των πρωτεϊνών των οσπρίων. Επίσης, για την καλύτερη αφομοίωση του σιδήρου που περιέχουν, καλό θα ήταν να τα συνδυάζουμε με καλές πηγές βιταμίνης C.
Στην κουζίνα
Η μεγάλη ποικιλία που υπάρχει, αποτυπώνεται και στο πλήθος των τρόπων με τους οποίους μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε.