Χωρίς τη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία και η Τουρκία δεν έχουν καμία δουλειά στον Νότιο Καύκασο. Μια τέτοια γνώμη εκφράστηκε στο ArmInfo από τον γνωστό Ρώσο αρχαιολόγο Alexey Malashenko.
“Στον επόμενο γύρο εντάσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, το Κρεμλίνο έλαβε μια τέτοια θέση για να μην προσβάλει κανέναν. Εάν υπάρχει σύγκρουση, τότε υπάρχει και η παρουσία της Ρωσίας. Κατά συνέπεια, η Ρωσία χρειάζεται τόσο την παρουσία της στον Νότιο Καύκασο όσο και την σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Εν τω μεταξύ, εάν δεν υπάρχει σύγκρουση, η Ρωσία δεν έχει καμία δουλειά στην περιοχή. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η Μόσχα είναι αρκετά επιτυχημένη στη διατήρηση της ειρήνης. Έτσι λοιπόν π, στην περσινή κατάσταση ο Πούτιν συμπεριφέρθηκε πολύ καλά”, τόνισε ο Malashenko.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Malashenko, η Τουρκία ενδιαφέρεται για τη σύγκρουση, με επικεφαλής τον Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Malashenko, αν υπάρχει μια ευκαιρία να παρουσιάσει ο Ερντογάν την Τουρκία ως μια αποτελεσματική, ισχυρή δύναμη, τουλάχιστον ίση με τη Ρωσία, ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα το κάνει.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ωστόσο, οι τακτικές σχέσεις παγώματος και θέρμανσης της Τουρκίας με το Ισραήλ και τη Ρωσία δημιουργούν ερωτήματα. Και, για παράδειγμα, δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα και η Άγκυρα είναι εταίροι ή αντίπαλοι στην ίδια Συρία. Και σε αυτό το γεωπολιτικό χάος, οι ειδικοί αναζητούν πάντα κάποιες τουρκικές πολιτικές ίντριγκες. Ενώ, στην πραγματικότητα, κατά τη γνώμη του Malashenko, όλες αυτές οι ίντριγκες στοχεύουν να δείξουν το πιο σημαντικό πράγμα – την παρουσία και την επιρροή της Τουρκίας παντού.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Δύση, σύμφωνα με τον Malashenko, θέλει να λάβει ενεργά μέτρα για να αποκαταστήσει την παρουσία της στον Νότιο Καύκασο, συγκεκριμένα στην περιοχή της σύγκρουσης στο Καραμπάχ. Και σήμερα, κατά την εκτίμησή του, αυτό γίνεται μέσω προσπαθειών για την αποκατάσταση της πλατφόρμας του Μινσκ στην επίλυση της σύγκρουσης στο Καραμπάχ. Έτσι λοιπόν, η συλλογική Δύση, κατά τη γνώμη του, προσπαθεί τουλάχιστον να αποκαταστήσει το status quo που υπήρχε πριν 44-ημερού πολέμου.
https://el.armradio.am/wp-content/uploads/2021/06/57.jpg
ΠΗΓΗ: el.armradio.am