Χταπόδι στιφάδο. Ένα υπέροχο φαγητό για να γλείφεις τα δάκτυλά σου. Νοστιμότατο, χορταστικό φαγητό, για την οικογένειά σας ή σε τραπέζι για τους καλεσμένους σας. Θα εντυπωσιαστείτε.
Υλικά συνταγής
- 1 χταπόδι (1 κιλό περίπου)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 ½ ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
- 1/2 ποτήρι νερού ξύδι
- 1 ½ κιλό μπέιμπι κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ντοματοχυμό 200 ml
- 1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- Αλάτι – Πιπέρι- 5 κόκκους μπαχάρι
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζετε σε μια κατσαρόλα το κρασί, το ξύδι, 1 ποτήρι ζεστό νερό, το κρεμμύδι ολόκληρο και το χταπόδι και το σιγοβράζετε, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να κόβεται. Το αφαιρείτε από τη κατσαρόλα, αφήνοντας μέσα τους ζωμούς του μαζί με το κρασί και ξύδι που έμεινε. Πετάτε το κρεμμύδι και κόβετε το χταποδάκι σε μικρά κομμάτια 2 εκ. περίπου.
- Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε,σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 7-8 λ ή μέχρι να γυαλίσουν και ροδίσουν ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Προσθέτετε τα κομματάκια χταποδιού και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας απαλά για 2-3 λ ακόμα.
- Μεταφέρετε το μείγμα του τηγανιού με τα κρεμμυδάκια και το χταπόδι στη κατσαρόλα με τους ζωμούς του χταποδιού που έχουν απομείνει. Προσθέτετε το ντοματοχυμό το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, τη δάφνη, το μπαχάρι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Μην ρίχνετε νερό γιατί τα κρεμμύδια βγάζουν νερό.
- Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 10 λ. Μετά τη ξεσκεπάζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να γίνει καλά το χταποδάκι και τα κρεμμυδάκια. Μην ανακατεύετε το φαγητό, απλώς ανακινείστε τη κατσαρόλα κυκλικά κρατώντας τη με τα δύο χερούλια της.
- Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέστε λίγο ζεστό νερό.Όταν όμως θα το βγάλετε από τη φωτιά η σάλτσα πρέπει να γίνει μελωμένη και πηχτή. Σερβίρετε ζεστό το στιφάδο σας σκέτο ή με πατάτες τηγανητές.
Photo
10/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χταπόδι στιφάδο