Προετοιμασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του και να κοκκινίσει για περίπου 10′.
Τότε προσθέτουμε μέσα τη δάφνη, το ολόκληρο σκόρδο, το κρασί, το ξύδι και τους κόκκους πιπεριού.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει για περίπου 40′ επιπλέον.
Γέμιση
Κρατάμε τον ζωμό του χταποδιού για την γέμιση και ψιλοκόβουμε το χταπόδι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο χταπόδι, το ρύζι τον ζωμό χταποδιού και την τριμμένη ντομάτα.
Σιγοβράζουμε τα υλικά της γέμισης για 8-10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει ελαφρά το ρύζι, χωρίς να στεγνώσει τελείως η γέμιση.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Τέλος προσθέτουμε τα βότανα μάραθο και μαντζουράνα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αλάτι συνήθως δεν βάζουμε γιατί το φρέσκο χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό.
Χταποδόπιτα
Λαδώνουμε ένα ταψί 28 εκατ. και στρώνουμε τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
Βάζουμε την ζουμερή γέμιση μέσα και την απλώνουμε κουτάλι.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δυο φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
Τσιμπάμε και ενώνουμε τις άκρες.
Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια και χαράζουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στην κάτω σχάρα (αντιστάσεις πάνω κάτω).
Είναι έτοιμη όταν ροδίσει και ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.
Αφήνουμε να σταθεί για 15′ και σερβίρουμε.
Ευχαριστούμε τον chef Γεράσιμο Στεφανάτο από την Άσσο Κεφαλονιάς για την Κεφαλονίτικη συνταγή χταποδόπιτας.