Χταποδομακαρονάδα. Μια λαχταριστή μακαρονάδα, με ένα αγαπημένο θαλασσινό, το χταπόδι, σε νοστιμότατη πλούσια και μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας που θα γίνει η αγαπημένη σας. Μια απλή και εύκολη στην παρασκευή της συνταγή, για ένα εξαιρετικό φαγητό που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- Για τον βρασμό του χταποδιού
- 800 γρ. περίπου κατεψυγμένα πλοκάμια χταποδιού
- 300 ml κόκκινο κρασί
- 50 ml ξύδι κατά προτίμηση λευκό
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 μικρό φύλλο δάφνης
- Για τη σάλτσα ντομάτας και τα μακαρόνια
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι πολτοποιημένο στο μούλτι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες μαζί με το κρεμμύδι στο μούλτι
- 50 ml κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο
- 1 συσκευασία 500 γρ. ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 100 ml ζεστό νερό
- 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 400 γρ. μακαρόνια Νο. 6 ή 10
- 30 γρ. βούτυρο (για να “δέσει” η σάλτσα προαιρετικά)
- το ζουμί από το χταπόδι μαζί με 50 ml ζεστό νερό
Εκτέλεση συνταγής
- Για το βράσιμο του χταποδιού: Ξεπαγώνετε τα πλοκάμια χταποδιού, τα ξεπλένετε και τα μεταφέρετε σε απορροφητικό χαρτί. Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε μέσα τα πλοκάμια, προσθέτετε το κρασί, το ξύδι, το γλυκάνισο και το φύλλο δάφνης.
- Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε τα πλοκάμια για μια ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε τα υγρά στη κατσαρόλα και αν απαιτηθεί προσθέστε ακόμα λίγο κρασί μαζί με λίγο ζεστό νερό προκειμένου όταν θα βράσει το χταπόδι να έχει μείνει περίπου 1 φλ. υγρό στη κατσαρόλα. Αν προτιμάτε τη χύτρα βράστε το σύμφωνα με της οδηγίες της χύτρας σας.
- Μόλις βράσει το χταπόδι το αφαιρείτε σε ένα μπολ. Σουρώνετε τον υγρό ζωμό που έμεινε στη κατσαρόλα και τον μεταφέρετε σε μπολ. Ξαναβάζετε την ίδια κατσαρόλα στο ζεστό μάτι που βράσατε το χταπόδι και αυξάνετε τη θερμοκρασία.
- Για τη σάλτσα ντομάτας και τα μακαρόνια: Ρίχνετε το ελαιόλαδο στη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο, ανακατεύοντας για 1 λ να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Μετά προσθέτετε και τα πλοκάμια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λ περίπου.
- Στη συνέχεια σβήνετε με τα 50 ml κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, και μετά ρίχνετε τον πελτέ και το μπούκοβο και τα σοτάρετε στον πάτο της κατσαρόλας να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Αμέσως μετά ρίχνετε το χυμό ντομάτας μαζί με τα 100 ml ζεστό νερό, ανακατεύετε με απαλές κινήσεις και μόλις πάρουν βράση ρίχνετε τη ζάχαρη, το στικ κανέλας αλάτι και πιπέρι. Μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια σιγοβράζετε το φαγητό για 20 λ.
- Στα μέσα του βρασίματος, στα 10 λ, προσθέτετε μέσα στη σάλτσα το ζωμό χταποδιού που είχατε κρατήσει στην άκρη μαζί με 50 ml νερό. Μόλις πάρουν ξανά βράση ρίχνετε στη κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ανακατεύετε συχνά τα μακαρόνια με απαλές κινήσεις για να μην κολλήσουν. Αν δεν ακολουθείτε τις οδηγίες της συσκευασίας για αλ τέντε βράσιμο των μακαρονιών και θέλετε να τα βράσετε περισσότερο προσθέτετε σταδιακά λίγο καυτό νερό. Όταν θα είναι έτοιμα τα μακαρόνια θα πρέπει να έχει μείνει και λίγη σάλτσα μέσα στη κατσαρόλα γιατί τα ζυμαρικά έχουν την ιδιότητα να “τραβούν” τους ζωμούς.
- Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προαιρετικά προσθέτετε και τα 40 γρ. βούτυρο για να δέσει καλά η σάλτσα, ανακατεύετε απαλά, και μόλις λιώσει το βούτυρο σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας. Καλή σας απόλαυση!
Πηγή
04/06/2023
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χταποδομακαρονάδα