Πεντανόστιμο γλασαρισμένο χοιρινό μπούτι με ψητές πατάτες στο φούρνο. Μια συνταγή για ένα εξαιρετικό φαγητό με πλούσια γεύση για να το σερβίρετε στο Χριστουγεννιάτικο αλλά και στο γιορτινό Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας και να το απολαύσετε με την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας! Καλή σας απόλαυση!
Υλικά συνταγής
- Για το χοιρινό μπούτι
- 1 χοιρινό μπούτι 2,5-3 κιλά (με το λίπος, χωρίς τη πέτσα)
- 1 φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό μανταρίνι + τις φλούδες από 3-4 μανταρίνια
- 4-5 κλωναράκια φασκόμηλο φρέσκο (ή 2 γεμάτα κ.γ. αποξηραμένο)
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- 30 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
- 2 κ.σ. μουστάρδα κατά προτίμηση Dijon
- 1/3 φλ. τσαγιού μηλόξιδο
- αλάτι
- Για τις πατάτες
- 2 κιλά πατάτες
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- ελαιόλαδο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο στα 4
- 2 καρότα κομμένα σε μέτρια στικς
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσετε επιφανειακά το χοιρινό μπούτι σε ‘μπακλαβαδωτό’ σχήμα, φροντίζοντας να μην κόψετε πολύ βαθιά το κρέας. Σε κάθε ρόμβο τρυπάτε κεντρικά από ένα γαρύφαλλο. Αλατίζετε πολύ καλά (περίπου 1 κ.γ. ανά κιλό κρέατος) και αν θέλετε προσθέτετε προαιρετικά πιπέρι.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα ταψί 30×40 εκ. ρίχνετε το χυμό μανταρινιού και τις φλούδες, τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο και το φρέσκο φασκόμηλο. Ιδανικά τοποθετείτε στο ταψί μια σχάρα και τοποθετείτε πάνω σε αυτή το χοιρινό μπούτι. Αν δεν έχετε σχάρα απλά το τοποθετείτε μέσα στο ταψί. Το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 3.30 ώρες.
- Μετά βγάζετε το χοιρινό και το ταψί από το φούρνο και δυναμώνετε τον φούρνο στους 230 βαθμούς. Σε ένα κατσαρόλι σουρώνετε τα υγρά του ταψιού (τα οποία πρέπει να είναι περίπου 2 φλ. τσαγιού) και προσθέτετε τη καστανή ζάχαρη, τη μουστάρδα και το ξύδι. Από την ώρα που πάρουν βράση τα σιγοβράζετε για 10-12 λ ή μέχρι να έχετε ένα σχετικά πηχτό γλάσο.
- Με ένα πινέλο αλείφετε το χοιρινό μπούτι με το γλάσο και το μεταφέρετε στο φούρνο έτσι ώστε να αρχίσει το γλασάρισμα. Ανά 2-3 λ ανοίγετε το φούρνο και αλείφετε, 4-5 φορές στο σύνολο, με το γλάσο που αρχίζει να καραμελώνει στο ταψί μέχρι το χοιρινό να έχει ένα ωραίο καραμελωμένο χρώμα εξωτερικά.
- Προσοχή: Σε αυτό το στάδιο γλασαρίσματος επειδή ο φούρνος είναι σε υψηλή θερμοκρασία πρέπει να είστε κοντά στο φούρνο ώστε να μην καεί και καραμελώσει υπερβολικά το γλάσο πάνω στο χοιρινό γιατί θα πικρίσει.
- Για τις πατάτες: Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε κοχλαστό νερό με τη σόδα για 15-20 λ. Μετά τις σουρώνετε, τις μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ, τις ραντίζετε με λάδι και τις αλατοπιπερώνετε. Μετά τις ανακατεύετε έντονα στο μπολ έτσι ώστε να αρχίσουν να δημιουργούν “σκασίματα‘. Αν θέλετε τις πασπαλίζετε με 2 κ.σ. κορν φλάουρ για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα.
- Μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα ταψί, μαζί με τα καρότα και τα κρεμμύδια λαδωμένα και αλατισμένα, και τα ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45-50 λ γυρίζοντάς τα στο μισό του χρόνου από την άλλη πλευρά. (Πριν γυρίσετε τις πατάτες μπορείτε με ένα press πουρέ να τις πιέσετε ελαφρά μέχρι να τις φέρετε σε ένα επίπεδο και παράλληλο σχήμα χωρίς όμως να τις λιώσετε). Καλή σας όρεξη!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Πηγή
18/12/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χριστουγεννιάτικο γλασαρισμένο χοιρινό μπούτι με ψητές πατάτες