Μια υπέροχη, πεντανόστιμη χριστουγεννιάτικη πίτα με κιμά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Μια συνταγή για μια εξαιρετικής γεύσης πίτα που σαν μείγμα βάσης που είχε κιμά, πράσο, κρεμμύδι, γλυκό κρασί, σταφίδες, κουκουνάρι, κανέλα και φιστίκι, όλα στοιχεία που δίνουν μια γιορτινή και πληθωρική διάσταση στη γεύση. Δοκιμάστε τη πρώτα εσείς και σε πιο γλυκιά εκδοχή για να αποφασίσετε ποια γεύση θα προτιμήσετε για να για να εντυπωσιάσετε όσους τη δοκιμάσουν αυτή την υπέροχη κιμαδόπιτα.
Υλικά συνταγής
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
- 200 γρ. βούτυρο (Lurpak ή άλλο επιλογής σας), λιωμένο
- Για τη γέμιση:
- 700 γρ. κιμά από μοσχαρίσια ελιά
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 πράσα, κομμένα σε λεπτές λωδέλες
- 90 γρ. κουκουνάρι
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)
- 200 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
- 60 ml κρασί Μαυροδάφνη
- 50 ml ελαιόλαδο
- 80 γρ. νιφάδες βρώμης
- 1 κ.γ. κανέλα
- αλάτι, πιπέρι
- Συμπληρωματικά υλικά για πιο “γλυκιά” γέμιση:
- 300 γρ. βρασμένα κάστανα
- 3 κ.σ. μέλι
- 1 ξινόμηλο κομμένο σε μικρούς κύβους
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά μέχρι να κάψει το ελαιόλαδο, σε μέτρια θερμοκρασία, και σοτάρετε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα πράσα, ανακατεύοντας για 4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Αυξάνετε τη θερμοκρασία στα ¾, προσθέτετε το κιμά και με μια σπάτουλα, ή το εργαλείο που φτιάχνετε το πουρέ, ανακατεύετε συχνά για να σπάσουν τυχόν σβόλοι για 6 λ περίπου ή μέχρι να πάρει ένα καφέ χρώμα ο κιμάς. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και τα φιστίκια και ανακατεύετε για 2-3 λ ή μέχρι να απορροφηθεί το κρασί.
- Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (αν επιλέξετε να βάλετε και τα συμπληρωματικά υλικά για πιο γλυκιά γεύση, τα προσθέτετε και αυτά), ανακατεύετε να ενσωματωθούν καλά και σβήνετε τη φωτιά. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνετε να κρυώσουν για 30 λ περίπου, πριν τα βάλετε ως γέμιση στη πίτα.
- Για τη πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Λιώνετε το βούτυρο και βουτυρώνετε καλά τη βάση και τα τοιχώματα ενός μεγάλου ταψιού. Απλώνετε το πρώτο φύλλο στο ταψί, το βουτυρώνετε από πάνω και στη συνέχεια κάνετε το ίδιο με άλλα 2 φύλλα. Απλώνετε και ένα τέταρτο φύλλο από πάνω χωρίς να το βουτυρώσετε.
- Ρίχνετε από πάνω τη γέμιση, την στρώνετε ομοιόμορφα και την ισιώνετε πιέζοντάς τη ταυτόχρονα για να γίνει μια ενιαία μάζα. Τοποθετείτε από πάνω τα 2 πρώτα φύλλα, αρκετά τεντωμένα βουτυρωμένα. Μετά τοποθετείτε τα υπόλοιπα φύλλα κάνοντας πτυχώσεις ακανόνιστε, ώστε να αφήσετε αέρα μεταξύ τους, βουτυρωμένα και πάλι ένα ένα κάθε φορά που τα απλώνετε.
- Χαράσετε τα φύλλα της πίτα σας σε κομμάτια, βάζετε το ταψί στο φούρνο στο τελευταίο χαμηλό ράφι και τη ψήνετε για 50-60 λ ή μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα και επάνω και από κάτω. Βγάζετε τη πίτα από το φούρνο, την αφήνετε στην άκρη για 15-20 λ πριν τη σερβίρετε για να δέσουν τα υλικά και ενταθεί η γεύση της. Σημείωση: Αν θέλετε να ζεστάνετε υπόλοιπα της πίτας, βάλτε τη σε φούρνο 140-150 βαθμούς για 15 λ και όχι στα μικροκύματα που καταστρέφουν τη τραγανή υφή του φύλλου.
Η πίτα και με τη συμπληρωματική “γλυκιά” γέμιση
Η πίτα σερβιρισμένη με ζάχαρη άχνη για πιο “χριστουγεννιάτικη” αίσθηση
caruso.gr
24/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χριστουγεννιάτικη κιμαδόπιτα με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα