[*]
Χριστουγεννιάτικα, εύκολα μπισκοτάκια gingerbread. Μια συνταγή για υπέροχα μπισκοτάκια με την απίθανη σπιρτάδα του τζίντζερ, σε συνδυασμό με μια φανταστική βουτυρόκρεμα. Φτιάξτε τα απλώς στρογγυλά ή διαλέξτε μια κουπ πατ με φιγούρα αρεσκείας σας και Καλά… Χριστούγεννα…
Υλικά συνταγής
- 380 γρ. αλεύρι για όλες τις γεύσεις
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 170 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 220 γρ. καστανή ζάχαρη
- 4 κ.σ. μελάσα [*]
- 2 κ.σ. έτοιμο στιγμαίο καφέ κρύο [έτοιμο καφέ ρόφημα, όχι σκόνη]
- Για το γλάσο:
- 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 140 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα μπισκοτάκια: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους. Ρίχνετε τη σόδα, τα μπαχαρικά και το αλάτι, ανακατεύετε και αφήνετε το μπολ στην άκρη.
- Βάζετε σε άλλο μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Προσθέτετε τον καφέ και τη μελάσα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά, βροχηδόν το μείγμα αλευριού συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη λεία ζύμη. Σταματάτε το μίξερ.
- Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη, τα πλάθετε σε 2 μπάλες, τα τυλίγετε καλά σε διαφανή μεμβράνη και τα τοποθετείτε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Πριν τις βγάλετε από το ψυγείο προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε με λαδόκολα 2 μεγάλα ταψιά του φούρνου.
- Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και τη πλάθετε σε μικρά μπαλάκια. Τα τοποθετείτε σε ταψί και τα πιέζετε με τη παλάμη σας μέχρι να πλατύνουν ομοιόμορφα. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη και τα τοποθετείτε στο ταψί φροντίζοντας να αφήσετε αρκετή απόσταση μεταξύ τους.
- Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε κάθε κομμάτι ζύμης ανάμεσα σε 2 κομμάτια λαδόκολας και με ένα πλάστη να το ανοίξετε σε φύλλο πάχους περίπου 5 χιλ. Στη συνέχεια χρησιμοποιείτε κουπ πατ με χριστουγεννιάτικα σχέδια και κόβετε τα μπισκότα.
- Ψήνετε τα μπισκότα για 10 λ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.
- Για το γλάσο: Tοποθετείτε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ και τα χτυπάτε με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο, κρεμώδες μείγμα. Το μεταφέρετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, στην οποία έχετε προσαρμόσει ένα κορνέ με μικρό άνοιγμα και κάνετε σχέδια της αρεσκείας σας στην επιφάνεια των μπισκότων. Μόλις σταθεροποιηθεί το γλάσο σερβίρετε ή αποθηκεύετε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, ανάμεσα σε κομμάτια λαδόκολας.
[*] Μελάσα μπορείτε να βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Στη περίπτωση όμως που δεν έχετε μελάσα, μπορείτε να την αντικαταστήσετε έχοντας υπόψη τα εξής:
1 φλιτζάνι μελάσας μπορεί να αντικατασταθεί από 1 φλιτζάνι μέλι ή
1 φλιτζάνι μελάσας μπορεί να αντικατασταθεί από 3/4 φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη (που περιέχει μελάσα) + 1/4 φλιτζανιού νερό (ή οποιοδήποτε άλλο υγρό περιέχεται στη συνταγή)
Στη παρούσα συνταγή μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μελάσα με 3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη + 1 επιπλέον κ.σ. καφέ)
Μπορείτε τα μπισκοτάκια σας να τα φτιάξετε στρογγυλά και να τα πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη αμυγδαλόψιχα.
Αρχική σελίδα
07/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα με τζίντζερ και λεμονάτη βουτυρόκρεμα
[*]Source link