Χριστούγεννα… και τα γιορτινά τραπέζια φιλοξενούν τα πιο νόστιμα φαγητά για να τα γευτούν οι οικοδεσπότες και οι καλεσμένοι τους. Την τιμητική τους έχουν τα κρεατικά και τα πουλερικά που μαγειρεύονται με ποικίλους τρόπους για να ικανοποιήσουν όλες τις προτιμήσεις αυτών που θα τα γευτούν. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για ένα χοιρινό μπούτι με εξαιρετική γεύση που σίγουρα θα εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του!
Υλικά συνταγής
- Για το χοιρινό
- 1 χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο με την πέτσα του
- 250 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 20 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
- 6-7 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το γλάσο
- 250 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 120 γρ. μηλόξυδο
- 80 γρ. μέλι
- φρέσκο φασκόμηλο
- 110 γρ. ζάχαρη καστανή
- Για τις πατάτες
- 10 πατάτες μέτριες με ωραίο οβάλ σχήμα
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδος, καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 10 κλωναράκια θυμάρι
- χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το χοιρινό: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράζετε επιφανειακά την πέτσα του χοιρινού σε ΄μπακλαβαδωτό’ σχήμα και το αλατοπιπερώνετε πολύ καλά. Τοποθετείτε το κρέας μέσα σε ένα ταψί και προσθέτετε το χυμό πορτοκάλι, τα γαρύφαλλα και το σκόρδο.
- Κλείνετε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και σιγουρεύεστε ότι δεν υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο να μπορεί να ‘δραπετεύσει’ ατμός. Το ψήνετε για 3½ ώρες και μετά αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο και δυναμώνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
- Παράλληλα, ρίχνετε σε ένα κατσαρόλι όλα τα υλικά του γλάσου, τα αφήνετε να πάρουν βράση και μετά χαμηλώνετε το μάτι σε μέτρια φωτιά (4-5) και το σιγομαγειρεύετε για περίπου 7-8 λ. Μετά τις 3½ ώρες ανοίγετε το αλουμινόχαρτο του ταψιού, σουρώνετε τα υγρά και τα ξαναρίχνετε τον καθαρό ζωμό στο ταψί.
- Περιχύνετε πάνω από το χοιρινό όλο το γλάσο κι επαναφέρετε το ταψί στο φούρνο. Ανά 3-4 λ, με ένα πινέλο, αλείφετε το χοιρινό περιμετρικά πολύ καλά με το γλάσο που υπάρχει στο ταψί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για τουλάχιστον 3-4 φορές ή μέχρι το κρέας να πάρει ένα ωραίο σκούρο καραμελωμένο χρώμα.
- Για τις πατάτες: Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσετε. Μετά τοποθετείτε την κάθε πατάτα στο εσωτερικό μιας ξύλινης κουτάλας με βαθούλωμα (βλέπε πιο κάτω φωτο), έτσι ώστε το μαχαίρι να σταματήσει στην κουτάλα και να μην την κόψετε εντελώς μέχρι κάτω. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολα.
- Χτυπάτε το βούτυρο μαζί με το σκόρδο στο μούλτι, αλείφετε με αυτό τις πατάτες καλά και τις πασπαλίζετε με το θυμάρι, με χοντρό αλάτι και φρέσκο πιπέρι. Παράλληλα με το ψήσιμο του χοιρινού στον αέρα, ψήνετε και τις πατάτες για περίπου 70-80 λ ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς στο εσωτερικό τους. Μετά δυναμώνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς (ίδια διαδικασία με το χοιρινό) και τις ψήνετε για περίπου 20-30 λ ή μέχρι να γίνουν όσο τραγανές θέλετε.
Πηγή
24/12/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χοιρινό μπούτι με άρωμα πορτοκαλιού και πατάτες