Ένα πεντανόστιμο, ιδιαίτερο χοιρινό λεμονάτο γεμάτο με γεύσεις και αρώματα για να το απολαύσετε στο Κυριακάτικο αλλά και καθημερινό οικογενειακό τραπέζι συνοδευόμενο με ένα αφράτο πιλάφι. Μια απλή και εύκολη συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- 800 γρ. χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε κύβους 3 εκ.
- 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
- 1 μεγάλο πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο καρότο, χοντροτριμμένο
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
- 1/2 κ.γ. μαραθόσπορος
- 5 κόκκοι μπαχάρι, χοντροκοπανισμένοι
- 1 κ.γ. κουρκουμάς
- 100 ml χυμός λεμονιού
- 1/2 λεμονιού το ξύσμα
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ρύζι μακρύκοκο για πιλάφι
- φλέικς κόκκινης πιπεριάς για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρετε το κρέας για 4-5 λ ή μέχρι να ροδίσει απ” όλες τις πλευρές. Μετά ρίχνετε το σκόρδο, το πράσο, το καρότο, την κανέλα, τον μαραθόσπορο, το μπαχάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύετε απαλά για 2-3 λ.
- Στη συνέχεια προσθέτετε νερό τόσο ώστε να καλύψει καλά τα υλικά και το αφήνετε να πάρει μια βράση. Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 50 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Όταν βράσει το κρέας με μια κουτάλα παίρνετε από τη κατσαρόλα ζωμό και μαζί λίγα πράσα και καρότα και τα αδειάζετε στον κάδο του πολυκόφτη. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και τον κουρκουμά και τα χτυπάτε μέχρι να ενωθούν.
- Αδειάζετε τη σάλτσα από τον πολυκόφτη στην κατσαρόλα, την σείετε να πάει παντού. Μετά δυναμώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 3-4 λ ή μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. Το σερβίρετε ζεστό πασπαλισμένο με το ξύσμα λεμονιού και το συνοδεύετε με αφράτο πιλάφι πασπαλισμένο με λίγα φλέικ κόκκινης πιπεριάς.
Πηγή
20/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χοιρινό λεμονάτο και μυρωδάτο