[*]
Ένας υπέροχος παραδοσιακός Χαλβάς Φαρσάλων με καβουρδισμένο αμύγδαλο που θα σας μείνει αξέχαστος για την φανταστική γεύση του και την εξαιρετική “σαπουνέ” υφή του. Μια απλή και οικονομική συνταγή, με λάδι για να είναι και νηστίσιμος, για ένα γλύκισμα που θα γίνει το αγαπημένο σας!
Υλικά συνταγής
- 1 λίτρο νερό
- 800 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική (500 γρ. + 300 γρ. χωριστά)
- 100 ml ηλιέλαιο
- 240 γρ. κορν φλάουρ
- 150 γρ. αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα)
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
- ελαιόλαδο για το πασπάλισμα του ταψιού
- ζάχαρη κρυσταλλική για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Ξεκινάτε καβουρδίζοντας τα αμύγδαλα, στο τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία σε χαμηλή φωτιά για να μην καούν. Μόλις πάρουν χρώμα, σβήνετε τη φωτιά, τα πασπαλίζετε με κανέλα και γαρύφαλλο, ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ βάζετε το νερό, τα 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, το κορν φλάουρ, το ηλιέλαιο και ανακατεύετε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί τελείως το κορν φλάουρ. Στη συνέχεια βάζετε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και με μια ξύλινη κουτάλα ρίχνετε σε δόσεις τα υπόλοιπα 300 γρ. ζάχαρης μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας διαρκώς.
- Περιμένετε η κάθε δόση ζάχαρης να καραμελώσει πριν ρίξετε την επόμενη και προσέχετε να ανακατεύετε συνεχώς. Μόλις καραμελώσει όλη η ζάχαρη (γίνει λεία και έχει το χρώμα της καραμέλας) σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά, σε δόσεις, στη κατσαρόλα το μείγμα από το γυάλινο μπολ με το νερό, τη ζάχαρη, το κορν και το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας διαρκώς.
- Μόλις ενσωματωθούν ανάβετε ξανά τη φωτιά στο μέτριο και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να μας πήξει τελείως το μείγμα. Όταν αποκτήσει μεγάλη θερμοκρασία σβήνετε τη φωτιά και ανακατεύετε λίγο ακόμα μέχρι να δέσει τελείως το μείγμα.
- Έπειτα ρίχνετε τα αμύγδαλα μέσα στο μείγμα και ανακατεύετε. Λαδώνετε με ελαιόλαδο ένα τετράγωνο ταψί 20×20 εκ. Με μια σπάτουλα αδειάζετε το μείγμα μέσα στο ταψί, το απλώνετε ομοιόμορφα και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει πάρα πολύ καλά.
- Αφού κρυώσει τελείως ο χαλβάς σας τον πασπαλίζετε από πάνω με ζάχαρη κρυσταλλική την οποία καίτε με ένα καμινέτο [*] για να καραμελώσει. Όταν βεβαιωθείτε ότι είναι τελείως κρύος ο χαλβάς σας τον κόβετε σε μερίδες και τον σερβίρετε.
[*] Tips: 1: Προσοχή, για να μην καεί η καραμέλα πρέπει να ανακατεύετε συνεχώς.
2: Αν δεν έχετε φλόγιστρο, αφού πασπαλίσετε το χαλβά με τη ζάχαρη το ψήνετε στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα και να καραμελώσει η ζάχαρη.
Πηγή
25/04/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χαλβάς Φαρσάλων ο τέλειος
[*]Source link