Μία από τις νοστιμιές της ρωσικής κουζίνας που θυμίζουν αρκετά τα πισία της ποντιακής γαστρονομίας είναι το πιροσκί. Όπως φανερώνει και το όνομά τους, πρόκειται για πιτάκια με διάφορες γεμίσεις. Μπορείτε να πειραματιστείτε με υλικά που έχετε στο σπίτι και να φτιάξετε τη δική σας γευστική λιχουδιά.
Εμείς σας δείχνουμε τη γέμιση με πατάτα και σας την προτείνουμε για το κολατσιό σας.
Υλικά
Για τη γέμιση
1 κιλό πατάτες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
φρέσκο μαϊντανό
ξερή ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
Για τη ζύμη
60 γρ. μαγιά νωπή
1 φλ. τσ. χλιαρό νερό
1 φλ. τσ. χλιαρό γάλα
2 κ.σ. καλαμποκέλαιο
1 κ.γ. κοφτή αλάτι
800-900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις κάνουμε πουρέ. Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και την ξερή ρίγανη, το πιπέρι και το αλάτι -αν χρειάζεται κι άλλο. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε ένα λεκανάκι διαλύουμε τη μαγιά στο νερό, προσθέτουμε το γάλα, το καλαμποκέλαιο, το αλάτι και όσο αλεύρι πάρει για να έχουμε μια σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Παίρνει περίπου 800-900 γρ. αλεύρι.
Κόβουμε μπαλίτσες 70 γρ. η μία και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, σε απόσταση η μία από την άλλη. Σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Βάζουμε σε ένα τηγάνι καλαμποκέλαιο και το βάζουμε να ζεσταθεί.
Όταν φουσκώσουν οι μπαλίτσες, τις ανοίγουμε σε πιτάκια με τα χέρια μας ή με τον πλάστη, βάζουμε λίγη από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και τα τηγανίζουμε πρώτα με το κλείσιμο προς τα κάτω.
Διαβάστε επίσης
Αυτός είναι ο σωστός τρόπος μαγειρέματος για τέλεια μακαρόνια, σύμφωνα με Νομπελίστα φυσικό!
Ρολά σφολιάτας με τυρί και μπέικον- Πραγματικά πανεύκολα!
Εύκολη ομελέτα φούρνου με μανιτάρια – Τα 3 μυστικά που θα την απογειώσουν!