Για την φατουράδα Κυθήρων χρησιμοποιούμε αγνό τσίπουρο.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το τσίπουρο και ρίχνουμε μέσα τα μπαχαρικά.
Σε ένα καθαρό βάζο που κλείνει αεροστεγώς βάζουμε το τσίπουρο την κανέλα, τα γαρύφαλλα και αν θέλουμε προσθέτουμε και 1 κομμάτι φλούδα από εσπεριδοειδή.
Σφραγίζουμε το βάζο και αφήνουμε σε σκιερό σημείο για 3-4 εβδομάδες να γίνει η εκχύλιση, να βγάλουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους, την γεύση και το έντονο χρώμα τους.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε και το βάζουμε στην φωτιά.
Μόλις πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε ξανά, το αποσύρουμε.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι μέσα στο τσίπουρο με τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε καλά και το σφραγίζουμε για 1 εβδομάδα.
Το χρώμα της Φατουράδας μπορεί να βγει από ανοιχτό καφέ μέχρι βαθύ κόκκινο ανάλογα την ποιότητα της κανέλας και τον χρόνο που μένουν τα μπαχαρικά στο τσίπουρο.
Σουρώνουμε σε καθαρά μπουκάλια και το διατηρούμε σε δροσερό σημείο.
Σερβίρεται σαν λικέρ συνοδεύοντας τα παραδοσιακά γλυκά των Κυθήρων, αλλά είναι κι ένα πρώτης τάξεως χωνευτικό, λόγω του τσίπουρου και των μπαχαρικών.
Στα Κύθηρα το τσίπουρο έχει το όνομα «τσιπούρα» έτσι το λένε οι ντόπιοι στο νησί.