Αποκλειστικά στο Newpost μίλησε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, στο πλαίσιο του «Εκ των έσω» που ήρθε για να δημιουργήσει ένα πολυμορφικό θεσμό στην ενημέρωση μέσω ψηφιακής και φυσικής παρουσίας και με διαδικτυακό και διαδραστικό τρόπο παρουσίασης.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκου Παναγιωτόπουλου, μετά την εκδήλωση, αναφορικά με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis που βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο ο κ. Φίλης είπε: «Είναι μία προσπάθεια της Τουρκίας πρώτον να εκβιάσει την Ελλάδα και να μεταφέρει την πίεση στην ελληνική πλευρά προκειμένου να καταφέρει τους στόχους της στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δεύτερον να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο το οποίο ναι μεν δεν είναι νομικού χαρακτήρα, άλλωστε και το τουρκολυβικό σύμφωνο δεν έχει νομικό αντίκτυπο παρόλα αυτά το έχουμε μαζί μας, άρα λοιπόν η Τουρκία θέλει εμποδίζοντας την Ελλάδα από το να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα είτε με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, είτε με τον εκμηδενισμό ουσιαστικά της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην οποία επιχειρεί η Τουρκία, με έμπρακτο τρόπο να φέρει την Ελλάδα προ ενός τετελεσμένου και αυτό το τετελεσμένο εν συνεχεία να το χρησιμοποιήσει για να καθίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και η Τουρκία να είναι σε ισχυρότερη θέση απ’ ότι σήμερα.
Για τον αν η Τουρκία πέρασε την κόκκινη γραμμή απάντησε: «Κατά την άποψή μου την έχει περάσει την κόκκινη γραμμή, διότι μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων η Ελλάδα έχει μονομερώς το δικαίωμα με βάση τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Ο ίδιος συνέχισε: «Το γεγονός ότι μπήκε μέσα στα 12 μίλια είναι μία απόδειξη ότι η Τουρκία όχι μόνο αυτά που λέει τα εννοεί, μέχρι εκεί που τη φέρνει μπορεί να φτάσει, αλλά οπωσδήποτε θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις γιατί αυτή τη στιγμή αισθάνεται ότι το κοστούμι που της έραψε η ΕΕ και η Ελλάδα για τον διάλογο με εμάς μέσω των διερευνητικών της είναι πάρα πολύ στενό».
Για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου: «Ο Ερντογάν στις κινήσεις του φοβάμαι ότι δεν έχει όρια, λειτουργεί με έναν αμετροεπή μαξιμαλισμό και μάλιστα αισθάνεται ότι είναι πάρα πολύ ισχυρός για να μπορεί να επιβάλει τις επιθυμίες του κυρίως με στρατιωτικά μέσα. Η Ελλάδα ασφαλώς δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είμαστε εμείς οι πρώτοι που θα στρατιωτικοποιήσουμε την κρίση. Από κει και πέρα έχουμε διπλωματικά ισοδύναμα, είδαμε κάποια από αυτά να εξελίσσονται από ελληνικής πλευράς σε σχέση με την ΕΕ, αλλά και μονομερώς διπλωματικά ισοδύναμα για να απαντούμε κάθε φορά στις τουρκικές προκλήσεις που πλέον δεν είναι μόνο προκλήσεις αλλά ευθέως επιθετικές προκλήσεις».