Αυτό το πιάτο συνδυάζει τον βελούδινο χαρακτήρα της φάβας με μια γευστική τονοσαλάτα, και φτιάχνει τον τέλειο μεσογειακό μεζέ!
Υλικά
Για τη φάβα
- 130 γρ. φάβα
- ½ κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- ½ καρότο, κομμένο σε κύβους
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών, διαλυμένο σε 800 ml ζεστό νερό
- 25 ml ελαιόλαδο, + έξτρα για το σοτάρισμα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την τονοσαλάτα
- 300 γρ. τόνο σε ελαιόλαδο, στραγγισμένο
- ½ αγγούρι, ξεσποριασμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
- ½ πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
- Χυμό από ½ λεμόνι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 3 μέτρια λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
- 2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικου
- Αλάτι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την τηγανητή κάππαρη
- 70 γρ. κάππαρη, ξαρμυρισμένη και στραγγισμένη
- Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Για τη φάβα
- Τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το καρότο και σοτάρουμε ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε εκ νέου και σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη φάβα και σοτάρουμε για ακόμα 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, τη δάφνη, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η φάβα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη, προσθέτουμε τα 25 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και πολτοποιούμε τη φάβα με το ραβδομπλέντερ ή με το multi και την αφήνουμε στην άκρη.
Για την τονοσαλάτα
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον τόνο, το αγγούρι, την πιπεριά Φλωρίνης, το μάραθο, το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε την τονοσαλάτα στην άκρη.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το αλάτι, τη ζάχαρη και σοτάρουμε, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να πάρουν ένα σκούρο χρώμα, ανακατεύοντάς τα ανα τακτά χρονικά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα.
- Σβήνουμε με την κρέμα μπαλσάμικου και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για την τηγανητή κάππαρη
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά. Ρίχνουμε την κάππαρη και τη σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα.
Για τη σύνθεση
- Στο κέντρο ενός πιάτου τοποθετούμε ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 10 εκ. και το γεμίζουμε με τη φάβα. Καλύπτουμε με 2-3 κ.σ. τονοσαλάτα και από πάνω τοποθετούμε 1 κ.σ. καραμελωμένα κρεμμύδια και 4-5 τεμάχια τηγανητή κάππαρη.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης
Περσείδες: Κορυφώνεται η «βροχή» των αυγουστιάτικων αστεριών
Γιατί η άσκηση είναι τόσο σημαντική για τους ηλικιωμένους;