Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι φαίνεται να παίζει η Άγκυρα με την Αθήνα με το βλέμμα στραμμένο τόσο στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο όσο και στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, η ημερομηνία διεξαγωγής των οποίων θα οριστεί το επόμενο διάστημα.
Μιλώντας στο Newpost ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής εκτίμησε ότι η τουρκική προσέγγιση της διατήρησης της έντασης μέσω απειλών αλλά και κινήσεων στη θάλασσα θα συνεχιστεί ώστε η Αθήνα -και όχι μόνο- να νιώθει συνεχώς την πίεση και να αυτοπεριορίζεται. «Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν χάνει την ευκαιρία να «δείξει» την ενόχλησή της από τις κινήσεις της Αθήνας, όπως οι πολυμερείς συνεργασίες, οι αμυντικές συμφωνίες με μια σειρά από χώρες της περιοχής, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, η προσπάθεια της Αθήνας να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εάν καταστεί αναγκαίο, η προσέγγιση και η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Όλα αυτά και ό,τι έχει κάνει η ελληνική διπλωματία ως αντίδραση στην τουρκική επιθετικότητα θεωρείται από την Άγκυρα ως μη φιλική πράξη» δηλώνει ο κ. Υφαντής.
Η ένταση θα συνεχιστεί
Όσον αφορά στις κινήσεις της Άγκυρας το επόμενο διάστημα ο κ. Υφαντής εκτιμά ότι η ένταση θα συνεχιστεί «σε επίπεδα ελεγχόμενα που δεν θα προσομοιάζουν με κρίση όπως αυτό που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι αλλά θα θυμίζουν συνεχώς τις τουρκικές θέσεις και επιδιώξεις. Αυτό θα συνεχιστεί σε όλο το επόμενο διάστημα – η Τουρκία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει αυτά τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να εξασφαλίσει από την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και την διεθνή κοινότητα μέσω της διπλωματικής οδού αλλά πάντοτε ασκώντας τέτοιου είδους πίεση , με ρητορική επικοινωνιακή, με δηλώσεις στα όρια του εθνικιστικού παροξυσμού .Αν δεν τα καταφέρει, τότε η πιθανότητα να ξαναστηθεί το σκηνικό του περασμένου καλοκαιριού στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πάρα πολύ υψηλή» τονίζει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
Η σύνοδος Κορυφής, η Πενταμερής για Κυπριακό και οι ΗΠΑ
Η χαρτογράφηση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς περνάει από σημαντικούς διπλωματικούς και πολιτικούς σταθμούς , τόνισε ο κ. Υφαντής: «πρώτος σταθμός το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι γιατί θα συμβεί κάτι, αλλά ακριβώς για να μην συμβεί κάτι που θα θίξει τα συμφέροντα της Τουρκίας» ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε και την για Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό που ορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην Γενεύη στα τέλη Απριλίου. «Βλέπουμε πια το κυπριακό να διασυνδέεται με τα ελληνοτουρκικά οργανικά όπως ποτέ στο παρελθόν» δήλωσε ο κ. Υφαντής και πρόσθεσε: « έχουμε την κατάσταση στη Λιβύη όπου η Τουρκία προσπαθεί να επηρεάσει τις εξελίξεις μετά τον ορισμό της μεταβατικής κυβέρνησης , αλλά και την προσπάθεια της Άγκυρας να αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον..όσο αυτές οι εξελίξεις τρέχουν αυτό που θα βιώνουμε θα είναι το σημερινό, δηλαδή, δηλώσεις μία στο καρφί και μία στο πέταλο, απειλές, ενέργειες στα όρια της διεθνούς νομιμότητας όπως το Τσεσμέ στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, η άσκηση Γαλάζια Πατρίδα σε διεθνή ύδατα πάντα» τονίζει ο κ. Υφαντής.
Τι σημαίνουν οι τουρκικές κινήσεις για το μέλλον των διερευνητικών επαφών
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των διερευνητικών επαφών. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα αναμένει την απάντηση στην πρόσκληση που έχει απευθύνει στην τουρκική πλευρά για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών. «Η Άγκυρα θα προσπαθεί συνεχώς να υπονομεύει τις διερευνητικές και να ζητάει την αναβάθμιση της συζήτησης σε επίσημη διαπραγμάτευση» αναφέρει ο κ. Υφαντής και τονίζει με νόημα ότι η Άγκυρα δεν θα στενοχωρηθεί καθόλου αν ως αποτέλεσμα της πίεσης των δηλώσεων και των απειλών η Αθήνα αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μια τέτοια εξέλιξη θα διευκόλυνε την Άγκυρα να δείξει ότι εμείς είμαστε οι αδιάλλακτοι και όχι η Τουρκία, σημειώνει ο κ. Υφαντής ενώ επιχειρώντας να προσδιορίσει τις επόμενες κινήσεις της τουρκικής πλευράς δήλωσε: «αυτό που περιμένουμε αυτή την στιγμή είναι να απαντήσει η Τουρκία στην πρόσκληση της ελληνικής πλευράς ως προς το αν δέχεται τις ημερομηνίες που έχει προτείνει η Αθήνα στις αρχές Μαρτίου – όπως φαίνεται είτε θα το αποδεχτεί την τελευταία στιγμή είτε θα αντιπροτείνει μια ημερομηνία η οποία θα είναι πολύ κοντά στην Σύνοδο Κορυφής ή ακόμη και μετά την Σύνοδο Κορυφής έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι τίποτα «κακό» δεν θα συμβεί στην Άγκυρα στην Σύνοδο Κορυφής.
Με αυτό τον τρόπο θα κρατάει ομήρους και την Αθήνα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες – το Βερολίνο κυρίως, το οποίο επιθυμεί και προωθεί τον διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας. Ουσιαστικά είναι σκάκι αυτό που παίζεται» κατέληξε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr