Η παράταση αφορά τρακτέρ που έχουν ταξινομηθεί ή έχουν άδεια κυκλοφορίας που εκδόθηκε πριν τις 21-5-1998 σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, ώστε να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις και οι πωλήσεις που έχουν σχεδιαστεί από τους κατόχους τους για φέτος.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνιστά όπως οι κάτοχοι των γεωργικών ελκυστήρων λάβουν σοβαρά υπόψιν την απόφαση και προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές.
Αναλυτικά το δελτίο τύπου αναφέρει:
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι παρατείνεται μέχρι 31-12-2021 η καταληκτική ημερομηνία για την τοποθέτηση εγκεκριμένου τύπου Διατάξεων Προστασίας Έναντι Ανατροπής (ΔΠΕΑ) στους παλιούς γεωργικούς ελκυστήρες, μετά από τροποποίηση της σχετικής απόφασης (οικ. 11337/Γ3Β/2365/27-5-09, Β΄1146) που υπεγράφη σήμερα από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Οικονόμου.
Η παράταση αφορά γεωργικούς ελκυστήρες που έχουν ταξινομηθεί ή έχουν άδεια κυκλοφορίας που εκδόθηκε πριν τις 21-5-1998.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνιστά όπως οι κάτοχοι των γεωργικών ελκυστήρων λάβουν σοβαρά υπόψιν την απόφαση και προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές.
Σκοπός είναι η διευκόλυνση των εμπόρων αγροτικών μηχανημάτων αλλά και των αγροτών που έχουν στην κατοχή τους μηχανήματα χωρίς ΔΠΕΑ, να εναρμονιστούν με το κοινοτικό και εθνικό νομοθετικού πλαισίου που απαιτεί την ύπαρξη επί των γεωργικών ελκυστήρων εγκεκριμένου τύπου ΔΠΕΑ ως προϋπόθεση για την έγκριση και την ταξινόμηση και απογραφή τους.
Η απόφαση προβλέπει ότι είναι δυνατόν να κατασκευαστούν και να εγκριθούν νέου τύπου ΔΠΕΑ από ενδιαφερόμενους (μεμονωμένους/ ανεξάρτητους κατασκευαστές, μηχανουργεία, ειδικούς μηχανικούς κ.λπ.) οι οποίοι αναλαμβάνουν τις απαιτούμενες από τον νόμο ευθύνες και υποχρεώσεις του κατασκευαστή. Εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις προστασίας που έχουν εγκριθεί και διατεθεί στην αγορά, ήδη από την ημερομηνία παραγωγής ενός γεωργικού ελκυστήρα και από τον ίδιο τον κατασκευαστή του.
Για να εγκριθούν οι νέου τύπου ΔΠΕΑ απαιτείται δοκιμή που γίνεται από πιστοποιημένους για το σκοπό αυτό φορείς.Ήδη στη χώρα μας έχουν λάβει έγκριση ΔΠΕΑ ελληνικής κατασκευής που καλύπτουν σημαντικό αριθμό παλαιών μοντέλων ελκυστήρων.
Ο υφυπουργός κ. Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την υπογραφή της παράτασης είπε: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της νομιμότητας και έχοντας επίγνωση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, δίνει παράταση μέχρι 31-12-2021 διευκολύνοντας τους κατόχους παλαιών ελκυστήρων και παράλληλα ετοιμάζοντας τον αγροτικό κόσμο για τη μετάβαση στη νέα εποχή. Πρέπει, όμως, να γίνει σαφές ότι ο κύκλος των συνεχών παρατάσεων κάπου εδώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί, αφού πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά παράταση που δίδεται από το 1998. Είναι επιτακτική ανάγκη, οι αγρότες μας να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές, καθώς η έλλειψη διάταξης προστασίας έναντι ανατροπής, αποτελεί την κύρια αιτία δεκάδων ατυχημάτων, συχνά θανατηφόρων, που συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας».
Οι προδιαγραφές και οι απαιτήσεις για την δοκιμή και έγκριση τύπου αναφέρονται λεπτομερώς:
- Στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθ. 167/2013 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Φεβρουαρίου 2013 για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς γεωργικών και δασικών οχημάτων και ειδικότερα
- Στον ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθ. 1322/2014 (RVCR) ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Σεπτεμβρίου 2014 για τη συμπλήρωση και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 167/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την κατασκευή οχημάτων και τις γενικές απαιτήσεις για την έγκριση γεωργικών και δασικών οχημάτων.
- Εναλλακτικές προδιαγραφές τις οποίες αποδέχεται και ο κανονισμός RVCR με το Παράρτημα II είναι οι κώδικες του ΟΟΣΑ (OECD). Στον σύνδεσμο https://www.oecd.org/agriculture/tractors/codes/ μπορεί κανείς να αναζητήσει του κώδικες που αφορούν στις δοκιμές των ΔΠΕΑ (codes 3, 4, 6, 7, 8 ανάλογα με τον τύπο της διάταξης και τον τύπο γεωργικού ελκυστήρα που μπορεί η εν λόγω ΔΠΕΑ να τοποθετείται).