Το παραδοσιακό «σαλιγκάρι” της Σκοπέλου! Μια συνταγή για μια υπέροχη τυρόπιτα, με τη νοστιμιά του τραγανού χειροποίητου φύλλου, της φέτας και του τηγανιού!
Υλικά συνταγής
- Για το φύλλο:
- 500 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 5-6 κ.σ. κρασί λευκό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
- νερό όσο πάρει, για να έχετε μια εύπλαστη ζύμη
- Για τη γέμιση:
- 400 γρ. τυρί φέτα ή κατσικίσιο, λιωμένο με το πιρούνι
- 100 γρ. ανθότυρο, ψιλοθρυμματισμένο
- 1 αυγό χτυπημένο
- ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο (το νερό σταδιακά) και ζυμώνουμε με το χέρι ή με το ειδικό εργαλείο «γάντζο» του μίξερ χειρός, μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη, εύπλαστη ζύμη. Την
αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Aνοίγουμε ένα λεπτό φύλλο με πλάστη. Το κόβουμε κατά μήκος ώστε να έχουμε κάθετες λωρίδες, σε τέτοιο πλάτος ώστε να μπορούν να τυλιχθούν ρολό.
- Πασπαλίζουμε τη κάθε λωρίδα με ελαιόλαδο και απλώνουμε κατά μήκος της μεγάλης πλευράς της, μέρος του μείγματος με τα τυριά ανακατεμένα με το αυγό.
- Τυλίγουμε αρχικά τη κάθε λωρίδα φύλλου σε ρολό, “φυλακίζοντας” μέσα το μείγμα τυριών και στη συνέχεια τα τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού. Τηγανίζουμε την κάθε πίτα σε μπόλικο ζεστό ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, σε μέτρια φωτιά, για 10-15 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί και ροδοκοκκινίσει το φύλλο τους και από τις δύο πλευρές.
27/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Τυρόπιτα Σκοπέλου