Το άρθρο του Δρος Κλέαρχου Α. Κυριακίδη της 27.12.2020, «Τι πραγματικά σημαίνει ο ‘σχεδιασμός’ της ‘Πενταμερούς’;», θα πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους, προεξαρχόντων των κυβερνώντων και κομματικών ηγεσιών Κύπρου και Ελλάδας. Όπως ανέλυσε ιστορικά τεκμηριωμένα ο Καθηγητής, η βρετανική προέλευση της «πενταμερούς» και ο σχεδιασμός της «εκφράζει το βρετανικό ‘Δόγμα Macmillan’, εξυπηρετεί τη νεο-οθωμανική ατζέντα της Τουρκίας, ξεφτιλίζει την ΚΔ και περιθωριοποιεί τους πολίτες αυτού του ημι-κατεχόμενου κράτους».
Υπενθύμισε ότι η διάσκεψη για το Κυπριακό στα ελβετικά θέρετρα το 2017 ήταν «Πενταμερής» και ανέφερε ότι ο Ειδικός (τότε) Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Espen Barth Eide χρησιμοποίησε τον όρο «five-party conference», δηλαδή «διάσκεψη με πέντε μέρη». Τότε γράψαμε και τονίσαμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν απούσα για να αρνούνται οι κυβερνώντες την αλήθεια αυτή με διάφορες ασυνάρτητες δικαιολογίες, ώστε να σκεπάσουν την υποταγή τους στις βρετανικές και τουρκικές απαιτήσεις.
Για ενίσχυση του άρθρου του Δρος Κυριακίδη αναφέρομαι στην απάντηση που πήρα από το Φόρεϊν Όφις στην επιστολή μου ημερ. 10.7.2017, με διάφορες ερωτήσεις. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη στην ερώτησή μου «Which specific sovereign states and other parties officially participated in the ‘Conference on Cyprus’ – as parties, as participants or as observers?» («Ποιες συγκεκριμένα κυρίαρχες χώρες και άλλοι συμμετείχαν επίσημα στη ‘Διάσκεψη για την Κύπρο’ ως μέλη, ως συμμετέχοντες ή ως παρατηρητές;»).
Απάντηση: “The United Nations facilitated the Conference on Cyprus. The parties were the two Cypriot communities; the UK, Greece and Turkey attended in the capacity as the three guarantor powers; the European Union participated as an observer…” (« Τα Ηνωμένα Έθνη διευκόλυναν τη διάσκεψη για την Κύπρο. Τα μέρη ήσαν οι δύο κυπριακές κοινότητες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Τουρκία, παρευρέθησαν υπό την ιδιότητά τους ως οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρευρέθη ως παρατηρητής…»).
Κηδεμόνας των διασκέψεων ήταν το βρετανικό Φόρεϊν ΄Οφις, που παρευρέθη με πέραν των 30 υψηλόβαθμων αξιωματούχων του υπό την ηγεσία των Σερ Άλαν Ντάνκαν και Τζόναθαν Άλεν… (Λεπτομέρειες «Διζωνική vs Δημοκρατία», 2019, Φ.Α.).
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετείχε ως «κυρίαρχη χώρα». Ούτε θα συμμετάσχει, προκειμένου σε νέα «πενταμερή», εφόσον η Τουρκία την θεωρεί ανύπαρκτη ή defunct, η Βρετανία βοηθά την Τουρκία και η ηγεσία της ΚΔ το δέχεται υποτακτικά.
Σημερινή