Για «μαύρη μέρα» για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κάνουν λόγο σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι του εργοστασίου του Υμηττού.
Εξηγούν αναλυτικά γιατί και θέτουν ερωτήματα που κάποιος θα πρέπει να απαντήσει υπεύθυνα:
«Η διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με την καθοδήγηση της κυβέρνησης, στέρησε, την ημέρα αυτή, τη χώρα από τη δυνατότητα να παράγει πυρομαχικά, μεγιστοποιώντας έτσι την εξάρτηση της χώρας από ξένους προμηθευτές.
Με το στοιχείο του αιφνιδιασμού και χωρίς να τηρούνται οι αρχές της έγκαιρης και ουσιώδους ενημέρωσης των μελών του Δ.Σ. της εταιρίας, αλλά και των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζόμενων, η διοίκηση:
– Απαξιώνει και ουσιαστικά σφραγίζει το εργοστάσιο της εταιρίας στον Υμηττό, αφού δεν λαμβάνει υπόψη της στον σχεδιασμό για το A.S.A.P.* τη δυνατότητα των Ε.Α.Σ. για παραγωγή μεταλλικών μερών μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων και δεν εντάσσει στον σχεδιασμό της τη πλήρη μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής.
– Αποξενώνει το άλλο εργοστάσιο της εταιρίας από τα Ε.Α.Σ. και το οποίο πλέον ελέγχεται από κοινοπραξία με το management να εκχωρείται στο ένα εκ των μερών της αποικιοκρατικού τύπου κοινοπραξίας το οποίο είναι, η Σλοβάκικη εταιρία MSM και η οποία θα κατέχει το 49% της κοινοπραξίας.
Προκύπτουν τα ερωτήματα:
– Το εργοστάσιο του Λαυρίου, το οποίο μόνο θα γομώνει πυρομαχικά που θα εισάγονται, θα δοθεί από τα Ε.Α.Σ. προς την κοινοπραξία έναντι ενοικίου ή θα παραχωρηθεί δωρεάν.
– Ποιες θα είναι οι αμοιβές και οι όροι εργασίας των εργαζομένων στο Λαύριο και που θα ανήκουν εργασιακά οι εργαζόμενοι αυτοί.
– Υπάρχει Επιχειρησιακό σχέδιο της κοινοπραξίας και ποιος ο αναμενόμενος τζίρος της.
– Πως συνδέεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των Ε.Α.Σ. μέσω της λειτουργίας της κοινοπραξίας.
– Γιατί δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα A.S.A.P.* της Ε.Ε., η αγορά μιας πρέσσας κωνικοποίησης προς αντικατάσταση παλιάς και η οποία είναι αναγκαία για την παραγωγή μεταλλικών μερών πυρομαχικών μεγάλων διαμετρημάτων.
– Γιατί ακόμα και σήμερα, 33 μήνες μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για δημιουργία «πάρκου υπουργείων» στον Υμηττό, δεν συζητείται από τη διοίκηση και τη κυβέρνηση σχέδιο μετεγκατάστασης του συγκροτήματος εργοστασίων του Υμηττού, ώστε το 2026 οι
γραμμές παραγωγής να μπορέσουν να παράγουν στις νέες εγκαταστάσεις και να δίνουν κορμούς πυρομαχικών προς γόμωση, αντί να εισάγονται.
– Πως λαμβάνεται από τη διοίκηση των Ε.Α.Σ. μια τέτοια κρίσιμη απόφαση, χωρίς να υπάρχει έγκριση της Γενικής Συνέλευσης Μετόχων.
– Τέλος, ένα πολιτικό ερώτημα: πως εξηγούν κυβέρνηση και διοίκηση το γεγονός ότι μια χώρα της κεντρικής Ευρώπης η οποία μέχρι πριν τρεις δεκαετίες δεν είχε τη κουλτούρα της επιχειρηματικότητας, σήμερα έχει αναπτύξει Αμυντική Βιομηχανία με «επιθετικά» επενδυτικά πλάνα και η χώρα μας η οποία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι συνεχών γεωπολιτικών εξελίξεων, προκλήσεων και απειλών να εξαφανίζει την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία.
* ASAP (Act in Support of Ammunition Production) = Κανονισμός για τη Στήριξη Παραγωγής Πυρομαχικών.»